I början av juni tog Nathalie Kinneback studenten från Livsmedelsprogrammet på Virginska gymnasiet i Örebro. Men till skillnad från många andra studenter visste hon redan innan dess vad hon skulle göra under sommaren. Hon skulle jobba, som konditor på Svea Bageri i Kumla.

– Jag praktiserade där under gymnasiet och fick en väldigt positiv bild av arbetsplatsen och dom gillade mig också, berättar Nathalie, som nu får ägna dagarna åt att göra det hon älskar mest av allt: Baka tårtor och arrangera vackra bakverk.

Men bakandet är en sak. Minst lika viktig är trivseln, poängterar hon.

– Livs besökte vår klass varje år under gymnasiet och berättade om fackligt arbete, hur viktigt det är med schyssta arbetsvillkor och kollektivavtal. Jag har lärt mig jättemycket av det.

Blev elevmedlem

I samband med ett av Livs besök passade Nathalie på att bli elevmedlem i förbundet, något hon är glad över.

– Det har gjort att jag känner till mina rättigheter, jag vet vad jag ska ha för lön och vilka arbetstider som gäller.

På Svea Bageri som har kollektivavtal känner hon sig trygg. Hon vet att hon kan lita på sin arbetsgivare och att hon inte kommer att bli lurad.

– Jag tycker att det är bra att förbundet åker ut och pratar med elever. Innan man har börjat arbeta vet man ju inte hur det ska fungera.

Vill starta eget bageri

Nu har Nathalie sommarjobb till och med slutet av augusti. Men hon hoppas att hon får vara kvar längre.

– Det vore drömmen. Jag vill skaffa mig så mycket bra arbetslivserfarenhet som möjligt, och lära mig allt från grunden. När jag känner att jag kan hantverket tillräckligt bra vill jag starta ett eget bageri. Det är det jag siktar på i framtiden.

Nathalie Kinneback

Ålder: 18

Jobb: Bagare och konditor, just nu på Svea bageri i Kumla

Utbildning: Livsmedelsprogrammet med inriktning bageri och konditori

Favoritbakverk: Biskvi