Det var i tisdags morse som angreppet på det högteknologiska mejeriet upptäcktes. Sedan dess har man arbetat dygnet runt för att försöka identifiera var angreppet har gjorts och vem som ligger bakom.

Vad stoppet kommer att få för konsekvenser för verksamheten är för tidigt att sia om, enligt Petra Kangas.

– Vi vet ju inte hur länge det kommer att pågå. Sedan i tisdags hämtar vi mjölken som vanligt hos våra bönder men har styrt om transporterna till våra mejerier i Burträsk och Luleå, samt till Arla och Falköpings Mejeri.

Livsmedelsindustrin är central för Sveriges beredskap i kris. Hur ser du på allvaret i att något sånt här händer?

– Det här är förstås mycket allvarligt. Vi har polisanmält händelsen och det kommer att bli en förundersökning. När vi vet mer om hur det har gått till kommer vi att kunna dra enormt många lärdomar av det här.

Kommunikationschef Petra Kangas.

Om företaget tagit emot något krav från den eller de som orsakat angreppet vill Norrmejerier inte berätta.

– Nej, det kan vi inte kommentera, säger Petra Kangas.

Andra sysslor för tillfället

Jim Vikström, vice huvudskyddsombud, vid mejeriet i Umeå, berättar att alla som arbetar i produktionen är på plats som vanligt men att man för tillfället utför andra sysslor.

Jim Vikström, vice huvudskyddsombud

– Vi på golvet gör saker som inte är påverkat av datasystemen, underhåll av maskiner, städjobb och sådant vi kan göra. Kylen är till exempel inte påverkad, så det vi har i lager kan vi lasta och skicka ut till kund.

Hur går snacket bland er kring det som hänt?

– Det är många tankar som snurrar. Man undrar varför de ger sig på vårt lilla mejeri. Det finns ju betydligt större företag här i Norrland.

Under ondagseftermiddagen meddelar Petra Kangas att man nu lyckats starta upp produktionen av matfett.

Norrmejerier

Norrmejerier ägs av 330 lokala bänder varav 308 aktiva mjölkleverantörer i Norrbottens, Västerbottens och delar av Västernorrlands och Jämtlands län. Företaget som sysselsätter omkring 470 årsanställda och omsätter ca två miljarder kronor per år föräldrar drygt 200 miljoner kg mjölk årligen.

Källa: Norrmejerier