Sänk arbetstiden genom att införa en lagstadgad 35-timmars arbetsvecka. Det föreslår nu en idégrupp från Socialdemokraterna.

Enligt förslaget ska arbetstiden kortas stegvis. Arbetsgruppen vill börja med att genomföra ett forskningsprojekt där 5 000 personer får gå ner i arbetstid med bibehållen lön under ett år. Från och med 2030 är sedan tanken att arbetstiden ska minska med en timme per år fram till 2035.

Arbetsgruppen, som leds av riksdagsledamoten Annika Strandhäll (S), pekar bland annat på att många i dag saknar en sund balans mellan arbete och familjeliv och att sjukskrivningarna för stress ökat. Ett sänkt heltidsmått från 40 till 35 timmar skulle ge bättre förutsättningar för ett hållbart arbetsliv, menar arbetsgruppen.

Tanken är att förslaget ska behandlas på Socialdemokraternas kongress nästa år.

Arbetstidsförkortning – ett omdebatterat ämne

Arbetstidsförkortning har varit på tapeten under den senaste tiden, och frågan blev omdebatterad på LO-kongressen i våras.

Kongressen beslutade till slut att LO, som sedan länge har ett mål om 30-timmars arbetsvecka, ska jobba hårdare för att få till sänkt arbetstid. Det ska i första hand ske genom avtal, men kongressen stängde inte helt dörren för att gå lagstiftningsvägen.

Livs förbundsordförande Eva Guovelin tycker generellt att det är bra med ökat tryck på frågan om arbetstidsförkortning, men hon tycker inte att lagstiftning är rätt väg att gå.

Eva Guovelin, Livs ordförande, vid pressträff när märket 2023 presenterades.
Eva Guovelin, Livs ordförande.

– Arbetstidsförkortning har varit prioriterat för Livs under lång tid och något som vi också genomfört i våra kollektivavtal. Arbetstidsförkortning är i grunden positivt, men vi tycker att det är knepigt att göra det lagstiftningsvägen. Vi föredrar att parterna på arbetsmarknaden sköter de här frågorna i förhandling.

Hur tar Livs med sig frågan om arbetstidsförkortning i den kommande avtalsrörelsen?

– Vi kommer att ha en process i vanlig ordning med vår förhandlingsdelegation och med förbundsstyrelsen. Jag vill inte föregå de diskussionerna. Men vi har som sagt haft den här prioriteringen länge och genomfört arbetstidsförkortning i våra avtal, liksom deltidspension som också är en form av arbetstidsförkortning. Det skulle förvåna mig mycket om vi inte har med den frågan i nästa års avtalsrörelse.