Sedan LO:s kongress i våras organiserar vi i Livs numera Sveriges lantarbetare. Det är passande då den internationella fackliga federationen IUF, som Livs tillhör, även inkluderar lantarbetare och deras fackförbund.

Vi i Livsmedelsarbetare för Solidaritet har under många år haft ett aktivt samarbete med det sydafrikanska lantarbetarfacket CSAAWU, som också tillhör IUF.

Det talas sällan om det internationella fackliga arbetet. Men det är viktigt. Historiskt har den internationella solidariteten varit en enorm styrka för arbetarrörelsen. Och här i Sverige har vi sett hur viktig den är än idag, när man vidtar stridsåtgärder mot ett multinationellt bolag som Tesla.

Vi som verkar i länder där facklig verksamhet är etablerad och någorlunda skyddad, skulle kunna göra betydligt mer för våra fackliga kamrater i delar av världen där facklig verksamhet är förknippad med stora risker.

Arbetarna behandlas som boskap

Swedwatch heter en paraplyorganisation som kontrollerar konsekvenserna av svenska företags agerande i de fattigare delarna av världen.

I juni släppte de en rapport som konstaterade att de vidriga förhållanden sydafrikanska lantarbetare lever och arbetar under i många fall fortfarande inte ens lever upp till FN:s stadgar om grundläggande mänskliga rättigheter. Trots att liknande undersökningar under många års tid visat samma nedslående resultat.

Sydafrikas vinindustri levererar stora inkomster men arbetarna behandlas närmast som boskap.

Deras bostäder är knappt människovärdiga, lönerna är så låga att de i många fall bara precis räcker till föda, men absolut inget mer, och gårdsägarna bryr sig inte ens om att tillhandahålla skyddskläder när de jobbar omgivna av mycket giftiga bekämpningsmedel.

Bekämpningsmedel som inte sällan blåser in över arbetarnas bostäder och alltså även barnen utsätts för.

Lönerna och villkoren är så dåliga att situationen jämfört med apartheid-tiden är liten. Arbetarna är i det närmaste arbetsgivarens egendom. Generation efter generation arbetare lever kvar och arbetar på samma gård av det enkla skälet att det är mycket svårt att ha råd att ta sig därifrån.

Swedwatch rapport visar att minimilönerna som betalas inte ens räcker till de mest basala behoven, sett till vad mat, el och transport kostar i landet. I ett land där sjukvård och skolgång inte är fritt som i Sverige innebär det att man inte har råd att utbilda sina barn, utan de jobbar vidare på samma gård som sina föräldrar och far- och morföräldrar. För de har inget val.

Systembolagets olika policys och kontroller har inte kommit till rätta med detta. Systembolaget kan absolut göra mer, och i Swedwatch-rapporten ges ett antal förslag på vad de kan göra. Men utomstående aktörer kan inte ändra situationen i grunden.

Ihärdig kamp

Bara arbetarnas egna fackliga kamp kan ändra de maktförhållanden som ligger till grund för den grova exploateringen av dem. Det var just detta den fackliga organiseringen åstadkom i Sverige och andra länder där arbetare tidigare behandlats närmast som djur, men genom ihärdig kamp och organisering av kollektiv styrka tillkämpat sig allt fler rättigheter och ett relativt välstånd.

Det var inte genom yttre aktörers välvilja vi vann våra segrar. Det var genom vår egen kamp och organisering, och genom solidariteten inom arbetarrörelsen, både inom landet och internationellt.

Det här vet gårdsägarna i Sydafrika. De vet att arbetarnas fackliga kamp är ett större hot mot den nuvarande extremt ojämlika ordningen än utländska industriaktörers olika policys, kontroller och liknande.

Policys kan kringgås. Men facklig kamp kan ändra de grundläggande maktförhållandena mellan arbetare och arbetsgivare. Och därigenom leda till en långsiktig förändring av arbetarnas situation. Det är just därför fackligt aktiva arbetare missgynnas och hotas av gårdsägarna. Och sparkas om de vågar tala ut. Fackligt arbete är riskfyllt och svårt i Sydafrika.

Självklart ska en aktör som Systembolaget göra allt de kan för att garantera fackliga rättigheter. Men de kan bara göra så mycket.

Internationell solidaritet

Vi i Livs, numera lantarbetarnas fack i Sverige, borde, genom de kanaler som Livsmedelsarbetare för Solidaritet redan byggt upp, starta ett aktivt samarbete med CSAAWU och i internationell solidaritet stötta dem i deras fackliga kamp för verklig, långsiktig och varaktig förändring av deras levnadsomständigheter. En kamp förd både för och på deras villkor.

Vill du dra ditt strå till stacken? Läs mer om oss på Facebook!