Vägen till din nya lön – så funkar avtalsrörelsen 2025
Under hösten pågår förberedelserna för avtalsrörelsen 2025. Hur går den till? Vad är märket? Och när får man höjd lön?
Vad är avtalsrörelsen?
I Sverige bestäms löner och arbetsvillkor i kollektivavtal mellan fackföreningar och arbetsgivare, ett för varje bransch. Avtalen brukar gälla mellan ett och tre år. När de går ut förhandlar fack och arbetsgivare fram nya. Den processen kallas avtalsrörelse.
Hur bestämmer facken sina krav?
Varje förbund fattar sitt beslut. Det bygger på vad medlemmarna har lyft fram som viktiga frågor i motioner och på arbetsplatsträffar. Och på de krav som LO-förbunden har enats kring. Det kanske viktigaste – hur mycket lönerna ska höjas – diskuteras först fram i en snävare krets: De fem fackförbunden inom industrin, där Livs ingår.
Varför går industrin först?
Fackförbunden inom industrin utgår från hur stora löneökningar industriföretagen kan betala utan att tappa mark i den internationella konkurrensen. LO-förbunden brukar anpassa sina lönekrav till det, eftersom det anses bra för hela samhällsekonomin.
När börjar förhandlingarna?
Av tradition lämnar facken och arbetsgivarna i industrin över krav till varandra den 21 december. I januari börjar de förhandla. Från och med mars leds förhandlingarna av de opartiska ordförandena, Opo, som är utsedda av parterna.
Vad är märket?
Nya avtal i industrin ska vara klara senast den 31 mars nästa år, då de gamla avtalen går ut. Löneökningarna i industrin fungerar sedan som vägledning – ”märket” – när avtalen på den övriga arbetsmarknaden förhandlas fram.
När kan man strejka?
Om inget nytt avtal har tecknats när det gamla löper ut, så råder inte längre fredsplikt. Facket kan då varsla om strejk, och arbetsgivarna om lockout. För många branscher tar fredsplikten slut 31 mars och därför är strejkvarsel inte ovanliga i april.
När får jag ny lön?
När ett avtal för en bransch har tecknats ska löneökningarna fördelas på varje enskild arbetsplats. Om det finns en fackklubb på jobbet brukar den förhandla med arbetsgivaren. Den nya lönen betalas oftast ut några månader efter att avtalet för branschen är klart.
Artikeln är en omarbetad version av en text som tidigare är publicerad i tidningen Arbetet, som tillsammans med Mål och Medel och fem andra titlar ingår i LO Mediehus.