Det är riktigt illa ställt med kompetensutvecklingen i livsmedelsbranschen. Den slutsatsen drar Livs i en ny rapport som bygger på en enkätundersökning bland medlemmar i förbundet.

66 procent

66 procent av livsmedelsarbetarna som svarat på enkäten uppger att de inte genomgått någon utbildning i arbetet under åren 2022–2023. Drygt hälften svarar nej på frågan om de ges kompetensutveckling i arbetet.

Majoritet vill ha utbildning

Färre än hälften, 49 procent, uppger att de inte har samtal med sin närmaste chef om framtida utvecklings- och utbildningsbehov.

Samtidigt visar enkätsvaren att en majoritet av livsmedelsarbetarna, 64 procent, ser positivt på utbildning och kompetensutveckling.

Livs menar att kompetensförsörjning och kompetensutveckling är viktiga förutsättningar för en stark svensk livsmedelsproduktion och för att företagen ska vara konkurrenskraftiga.

”Hög tid att investera”

Här behöver både samhället och livsmedelsföretagen ta ett större ansvar, anser Livs.

– Bristerna äventyrar inte bara jobben för livsmedelsarbetarna utan påverkar framtiden för svensk matproduktion och självförsörjningsgrad. Politiken måste tillhandahålla relevant utbildning och företagen måste inse att smakar det så kostar det. Det är hög tid att investera i kompetensutveckling, säger Livs förbundsordförande Eva Guovelin i ett uttalande.

Eva Guovelin, Livs ordförande.
Eva Guovelin, Livs ordförande.

Livs enkätundersökning genomfördes i november 2023 i samarbete med företaget Novus. Totalt svarade 603 medlemmar på enkäten.

Hela rapporten om kompetensutveckling för livsmedelsarbetare finns att ta del av på Livs webbplats.