Jag är medlem i Livs och anställd via ett bemanningsföretag. Som småbarnsförälder undrar jag om jag har rätt att gå ner i tid och vem jag i så fall ska prata med om det, bemanningsföretaget eller det företag jag jobbar på?


SVAR: Enligt 7 paragrafen föräldraledighetslagen har en förälder rätt till förkortning av normal arbetstid med upp till en fjärdedel för vård av barn som inte fyllt åtta år eller avslutat sitt första skolår. Anmälan om att gå ner i tid ska göras till arbetsgivaren minst två månader före ledighetens början. Föräldern måste också berätta för arbetsgivaren hur länge den avser att arbeta den lägre arbetstiden.

Föräldrapenning inget krav

Den förälder som går ner i arbetstid behöver inte samtidigt ta ut föräldrapenning motsvarande den lediga tiden.

Den förälder som väljer att gå ner i tid kan önska att den lediga tiden fördelas på ett särskilt sätt. Det kan vara så att behovet gäller att arbeta mindre varje dag någon annan kan ha behov av att vara ledig en dag per vecka eller liknande.

Ditt behov ska styra

Föräldraledighetslagen säger att arbetstagaren ska samråda med arbetsgivaren om ledighetens förläggning. Det är arbetstagarens behov som enligt föräldraledighetslagen har företräde och bara om dessa behov medför en påtaglig störning i arbetsgivarens verksamhet kan förläggningen bestämmas på ett sätt som inte är det arbetstagaren önskat. Arbetsgivarens skäl för att frångå förälderns önskemål måste vara starka.

Det är bemanningsföretaget som är din arbetsgivare och alltså är den med vilken du ska prata om villkoren för arbetet till exempel om en sådan sak som att gå ner i tid.