Därför granskar vi Bake my day
På hemsidan står att Bake my day är en arbetsplats där alla ska känna sig inkluderade och trivas. Men inifrån bageriet hörs helt andra röster, skriver Åsa Passanisi.
Tillsammans med tidningen Arbetet publicerar vi en granskning om det expanderande bageriet Bake my day. Företaget som de senaste åren köpt upp en rad mindre bagerier beskriver sin produktion som hantverksmässig. Och på hemsidan går det bland annat att läsa att Bake my day är en arbetsplats där alla ska känna sig inkluderade och trivas.
Det låter bra. Men det är inte bra.
Inifrån bageriet hörs helt andra röster.
Allt började med att vi fick kännedom om svåra missförhållanden. När vi började gräva djupare dök fler och fler frågetecken upp.
16-timmars arbetspass
Bageriarbetare beskriver hur de arbetat i iskyla – i sina privata kläder. Flera av dem berättar att det förekommer 16-timmars arbetspass månader i sträck och övertidstimmar utan full betalning.
Vi har också tagit del av material som visar att det funnits råttor inne i lokalen och bajs från gnagare. En bild visar en död fågel i en bakform, en annan ett mögligt surdegstråg.
Hotade med pistol
Men det räcker inte. Det finns mer än snusket, stressen och kylan.
Vid upprepade tillfällen har lokalerna utsatts för brandattacker.
Och den 18 november larmades polisen om att en person ska ha gått in i bageriets butik och hotat någon med pistol.