Röda dagar 2025 – så kan du maxa ledigheten
Under 2025 ligger maximalt antal rörliga röda dagar på en veckodag. Så här kan du som jobbar standardvecka måndag till fredag planera för att få ut lite extra sammanhängande ledighet.
Påsk
Ta ledigt antingen torsdagen före påskhelgen, eller tisdagen efter, så får du fem dagars sammanhängande ledighet. Kan du plocka ut fyra dagar innan eller efter helgen innebär det tio dagars ledighet. Eftersom påsken alltid inträffar på en helg så gäller denna regel i stort sett varje år.
Första maj
2025 ligger första maj fördelaktigt på en torsdag. Plockar du ut en ledig dag på fredagen får du därmed fyra dagars sammanhängande ledigt.
Kristi himmelsfärd
Landar 2025 på en torsdag. Ta ut en semesterdag den 30 maj och få en fyradagars minisemester!
Nationaldagen
Nationaldagen ligger detta år på en fredag. Den ger alltså automatiskt en tredagars-helg. Extra bra läge att fira moder Svea med andra ord.
Jul
2025 infaller julafton på en onsdag. Därmed kan de som vill vara långlediga ta semester den 22:e och 23:e december och därigenom få ut nio dagars sammanhängande ledighet.
Nyår 2026
Den allmänna helgdagen nyårsafton ligger på en onsdag. Den följs av nyårsdagen som är en röd dag. Plocka ut tre semesterdagar så får du ledigt hela veckan.
Kopplar du samman det med julledighet enligt förslaget ovan innebär det fem semesterdagar i utbyte mot 16 dagars ledighet.
Tänk på!
Detta gäller för dig som jobbar standardvecka måndag till fredag. Notera också att julafton, midsommarafton och nyårsafton inte är röda dagar. Dessa innebär att man som regel ändå är ledig, trots att de inte är rödmarkerade i kalendern.
Vissa röda dagar infaller alltid på en helg – så som påskdagen, midsommardagen och alla helgons dag. Dessa är alltså inget att ”spela med” om du vill få ut längre långhelger.
Artikeln är en omarbetad version av en text som tidigare är publicerad i tidningen Arbetet, som tillsammans med Mål och Medel och fem andra titlar ingår i LO Mediehus