Annika förädlar vete på jobbet: ”Det bästa är att det är så fritt”
På Lantmännen Biorefineries i Lidköping förädlas vete till gluten och stärkelse. Processoperatören Annika Friberg övervakar, underhåller och tar labbprover – arbetsuppgifter som på andra arbetsplatser kan skötas av tre personer.
⬆️ När Annika kommer till arbetet börjar hon alltid med att byta av sin kollega och gör en lägesbild vid skärmarna. Alla parametrarna på skärmarna ska gås igenom så att mjölet delas på rätt sätt, i både gluten och stärkelse. En av slutprodukterna är glutenmjöl som säljs till bagerier för att göra bröd extra fluffigt.
⬆️ I labbet en trappa upp analyserar Annika de prover hon tagit i produktionen. ”Jobbet var inte det jag trodde jag sökte till för 12 år sedan”, skrattar Annika. ”Jag trivs bra här, det bästa är att det är så fritt, jag lägger upp arbetet som jag vill själv.”
⬆️ I processen tillsätts vätska till vetemjölet som levereras i silor som rymmer 140 ton. Underhåll, städning och provtagning nere på golvet ingår i Annikas arbetsuppgifter. Ibland kan saker gå fel och då måste hon agera snabbt och lösa problemen själv. ”Går det illa får man starta om processen och gå ner och städa”.
⬆️ Annika och hennes kollegor jobbar i 6-skift, fem veckor är schemalagda i produktionen och den sista veckan hoppar personalen in där det behövs. ”Det är lång inlärning och är svårt att ta in extrapersonal”, säger Annika.
Moa Källström
Annika Friberg
Ålder: 59 år.
Bor: Essunga i Västra Götaland.
Arbetsplats: Lantmännen Biorefineries i Lidköping.
Yrke: Processoperatör.
Arbetstider: 6-skift.
Utbildning: Tapetsör.
Fackligt: Kassör i fackklubben.