⬆️ Bland karamellerna på Grahns konfektyr finns filidutter, hallonfilurer och fizzybollar, men i dag är det salta patroner som kommer ut från präglingsmaskinen. Degen går först genom hjulen som drar ner storleken på karamellsträngen, därefter stämplar präglingsmaskinen ut formerna. Kollegorna på Grahns fabrik ”Karamellen” arbetar fyra dagar i veckan och roterar uppgifter utifrån erfarenhet och kunskap. Antingen arbetar de vid koket, präglingsmomentet, kanderingstrumman eller klubbmaskinen.

En person häller socker i en stor skål fylld med en sirapsliknande vätska där en metallvisp finns inuti.

⬆️ Det finns två linjer i fabriken och vid full personalstyrka körs två kok av karamelldegar samtidigt. Vid koket tillsätts färg och smaker beroende på om karamellerna ska vara sura eller salta. En karamelldeg väger 55 kilo.

En hand med handske när ner i en behållare fylld med svarta, små godisbitar.

⬆️ I kanderingstrumman sker ytbehandlingen av karamellerna. När de kommer hit har karamellerna inte svalnat helt. Medan trumman roterar tillsätts först sockerlag och sedan salmiak, lakrits, syra eller socker. Därefter får karamellerna vila över natten innan de paketeras.

Céline Bertrand

Ålder: 29 år.

Bor: I Tibro med 20 minuters resväg till jobbet.

Arbetsplats: Grahns konfektyr i Skövde.

Yrke: Andreman i produktionen på fabriken ”Karamellen”.

Arbetstider: Fyra dagars arbetsvecka, måndag–torsdag klockan 6.15–16.15.

Utbildning: Kandidatexamen i fysiologi och hälsa.

Fackligt: Arbetsplatsombud.