[Ur nummer: 01/2004] Arbetsgivaren tänkte om. De som från och med den 1 december var uppsagda från Stockholmsbagaren får arbeta kvar en tid till. Ovisst dock hur länge.
Det är rått och blött i luften. Det är mörkt. Klockan är halv åtta på kvällen. Det är den 1 december år 2003.
Så dyker hon upp där på trappan in till det stora bageriet Stockholmsbagaren.
Hon är liten och tunn, Frances Tuuloskorpi. Lite på sniskan över hennes mörka hår tronar en mörkblå keps. Ovanpå den svarta t-shirten med texten ”Bröd & Solidaritet UGNSKRAMARNA” bär hon en rödrutig utanpåskjorta.
Småhuttrande, nedanför trappan, väntar ett 40-tal personer. Några är skribenter, några är fotografer men de flesta är ”bara ugnskramarnas unga vänner”, en mörkklädd skara som samfällt vill uttrycka sin antipati mot nedläggningen av Stockholmsbagaren.

Ojuste behandling
De som i första hand förväntas vara där, bageriarbetarna, syns däremot inte till. De som var uppsagda och från och med idag var arbetslösa, men som i protest mot den ojusta behandling deras arbetsgivare, Skoga-holm, utsatt dem för tänkte infinna sig på jobbet ändå idag.
Läget har hastigt förändrats, meddelar Frances Tuuloskorpi uppifrån trappavsatsen.
–  Sent om sider kom företaget, arbetsgivaren, på att de behöver fler arbetare både här och på det andra bageriet, det i Västberga, dit det mesta av vår produktion här ska flyttas.
Resultatet av arbetsgivarens nytänkande blev att alla bagare som skulle blivit arbetslösa från och med idag blev erbjudna att jobba vidare ett tag till, berättar hon.

Visstidsjobb
Men kampen är långt ifrån över, konstaterar Frances Tuuloskorpi i nästa andetag.
– De hastigt framtrollade jobben är ”inga riktiga jobb”, de är bara visstidsjobb, en del är bara någon vecka långa. Vårt krav är fortfarande fasta heltidsjobb till dem som haft heltid och deltid till dem som haft deltid , alternativt en godtagbar ekonomisk ersättning till alla.
–  Fallskärmar borde betalas ut till strävsamma arbetare som mister jobbet, inte till en överklass som missköter sig, säger hon till slut och försvinner sen in genom den upplysta fabriksporten.
Fortsättning följer alltså.