Intresset för bakning lever

På bloggar och i studiegrupper lever intresset för bakning. Brödet har alltid varit en central del av vår kultur. Och nu gör Historiska museet en utställning om platsen det har i våra liv.

[Ur nummer: 07/2008] – Bröd ligger i tiden. Det är både historiskt intressant och ett ämne med samtidsförankring, säger utställningsproducenten Tove Frambäck.
Visst är bröd kultur! Det säger Manfred Enoksson, som är bagare sedan trettio år tillbaka och numera håller i utbildningar på Saltå Kvarn. Han är en av dem som vill få folk att tänka till kring bakning på Historiska museets nya utställning ”Bröd och andra bullar”. Under invigningen visar han barnen hur man bakar enligt ett gammalt recept från en grav i Birka, på en sten och över öppen eld.
– På det här viset är man så nära de enkla råvarorna. Det är verkligen ett hantverk, säger han.

Bakning i 200-talets Norden
Bakprocessens åtta olika delar står i fokus på Historiska museets utställning, med nedslag ända från 200-talet, då man började baka bröd i Skandinavien. Där finns exempel på hur man maler, blandar, jäser, knådar, pyntar och äter. Parallellen till livets faser är uppenbar, och till de olika momenten kopplas till exempelvis barnkalaset, fyllefesten, eller bröllopet.
– Det handlar om att baka och att leva, för brödet är så centralt i våra liv, säger Tove Frambäck.
Där finns tovade konstverk och illustrationer av barnboksförfattaren Pernilla Stalfelt. Dessutom visas hur brödteknikerna utvecklats, från och med att vridkvarnen uppfanns till dagens mer förfinade råvaror. Tove Frambäck tycker att det nu verkar finnas ett ökat intresse för bröd, och att det blivit trendigt att surdegsbaka. Något som Manfred Enoksson hoppas på, han har redan från början bakat med ekologiska råvaror.
– Vi måste tillbaka till det mindre, småskaliga, fast på ett modernt sätt, säger han.

”Relation till basvarorna”
Manfred Enoksson hoppas att utställningen ska höja medvetenheten kring hur bröd tillverkas, att råvarorna ska vara ekologiska och komma från en rättvis handel. Han vill också inspirera till en diskussion om vad vi äter.
– Det handlar om att få en relation till basvarorna. Kanske kan man baka hemma med barnen, och prova på något nytt, i familjen och bland vänner.