Vad ska vi ha till middag i dag?
Vad ska vi ha till middag? Det är den eviga, dagliga frågan. I matbutikerna kan man varje dag se vilsna själar som med tom blick vandrar mellan hyllorna i hopp om att komma på något som är lättlagat och gott.
Ibland tänker jag lite elakt att det är konstigt att det för många kommer som en överrakning att man behöver ha mat den här dagen också. Om man vill ha särskilda kläder på sig börjar men inte tvätta en halvtimme innan de ska användas. Alla vet att vi behöver mat varje dag, så varför inte planera för det?
Fast sedan står jag där i själv i affären med bryderier: vad sjutton skulle smaka idag?
Det finns förstås flera sätt att slippa ångestfulla inköp och stressig tillagning. En metod är att göra en veckomeny och storhandla en gång i veckan. Det är särskilt bra om man är flera i hushållet. Då kan man även ha rådslag i familjen och låta var och en vara med och bestämma, och även dela upp arbetet så att fler är med och gör sitt i köket.
Ett annat tillvägagångssätt är att laga långkok dagen före. Om man till exempel låter en gryta puttra på kvällen, låter den svalna och sedan serverar den nästa kväll, har köttet blivit än mer saftigt och smakrikt över natten. Och arbetsinsatsen för att få till en kalops eller dillkött är rätt blygsam. Man sätter igång det, låter det puttra medan man ser en långfilm, tar ett bad eller lägger barnen.
Andra bra långlagade rätter förutom grytor är lasagne, laxpudding, kåldolmar, slottsstek och andra bräserade stekar.
Ibland kan man också göra nittio procent av arbetet dagen innan och sedan bara lägga en sista hand vid det dagen efter, som när det gäller allehanda lådor – allt från makaronipudding till gratinerade grönsaker. Man kan även laga fisksoppa och göra allt utom att lägga i fisken, vilket man gör tio minuter innan maten ska serveras.
En nygammal bra grej är så kallade slow-cookers, en eldriven gryta som man kan ladda med kött, grönsaker och vätska och sedan låta puttra i 6-8 timmar, och sedan har man en färdig rätt. Den stängs av automatiskt och ger saftiga rätter som smakar mycket. Ibland annat Storbritannien låter många slow cooker-grytan gå över dagen när man är på jobbet. Det är också en bra pryl för ställen där man inte har något riktigt kök. Man kan även långsamlaga helt kött som fläskkarré eller fransyska i dessa grytor.
En annan idé är att man inte behöver äta en varmrätt på kvällen utan istället serverar kvällsmat som kan bestå av bröd, pålägg och lite av varje: kanske lite sallad och skurna grönsaker, måhända lite soppa eller gryta från gårdagen.
Det är också både mysigt och tryggt att ha ett litet förråd av ost och chark i kylen som man kan lägga fram var och varannan dag. Var och en kan också välja vad de gillar, vilket ger demokratiska och avspända måltider.
Och om man lagar långkok varannan dag och äter kvällsmat varannan, kan mathållningen bli både god och hanterlig. Och man slipper slänga så mycket. Här ovan är ett långkok där man tar till vara på korv som börjat bli hård, till exempel lufttorkad salami eller chorizo. Det är en gryta som jag gjort i många versioner, det här är mitt senaste försök. Man kan även använda rökt kött på samma vis.