Långt ifrån alla lediga jobb anmäls till Arbetsförmedlingen. Den tiden är förbi. Idag förväntas den som är arbetslös att själv aktivt leta på företagens hemsidor, skriva brev, ringa och göra personliga besök.
Det berättar Christer Juuso som arbetar på Arbetsförmedlingen Globen. Han har jobbat länge som arbetsförmedlare, började hösten 1992. Han konstaterar att arbetslösheten då var högre, låg på cirka 10 procent, nu, ligger den på cirka 8 procent.
• Hur ser arbetsmarknaden ut i Stockholm?
– Inflödet av lediga platser har inte minskat, det är konstant. Men konkurrensen ökar om jobben inte minst då inflyttningen till Stockholm ökar.
• Är det becksvart?
– Jag skulle inte säga att det är hopplöst. Men arbetssökande behöver mer hjälp idag för att kunna hitta ett arbete. Coach­ning tycker jag att man ska använda sig av och det gör många också.
Många av de jobb som förmedlas i Stockholm, berättar han, är sälj- och provisionsbaserat arbete, ofta telefonjobb med låg grundlön, ligger om det finns kollektivavtal på 16000- 17000 kronor i månaden.
• Vad gör Arbetsförmedlingen?
– Nya arbetssökande får komma på grupp­information. En handlingsplan upprättas och i den ingår rekryteringsträffar. Handläggarna har ganska lite tid per sökande. Kontakten består ofta i att den arbetssökande ringer kundtjänst någon gång i månaden och rapporterar sökta jobb.
Ett stenkast från Globen ligger Slakthus­området där livsmedelsarbetare länge har kunna få jobb. Det är ett kluster av livsmedelsföretag som utvecklas tillsammans, men vars framtid är hotad på grund av att området ska omvandlas till bostäder och en handels- och upplevelseplats. Stockholm blir allt mer en tjänstestad.
– Det är synd. Vissa av företagen på Slakthusområdet har vi haft kontakt med när de sökt folk. Men de flesta av företagen tror jag har löst sina behov själva, genom att prata med varandra.
• Vilka är dina bästa råd till arbetssökande?
– Ta själv kontakt med olika arbetsgivare, ring eller besök dem personligen. Ha ett CV och personligt brev att lämna till arbetsgivare.