Fakta / Den svenska grisnäringen har länge varit pressad
Den svenska grisnäringen har länge pressats av billig import från bland annat Danmark och Tyskland. I början på året tog Scan beslut om att minska slakten av grisar, eftersom det inte finns tillräcklig efterfrågan på det svenska köttet. Grisbönder tvingades då skicka djur till slakt i Polen och Tyskland.
På tio år har 25 procent av grisslakten och 15 000 jobb inom livsmedelssektorn försvunnit.
Landsbygdsminister Eskil Erlandsson och jordbruksverket kallade den 19 februari till ett krismöte med grisnäringen.
Tre arbetsgrupper bildades för att hitta lösningar som kan stärka näringen. Områdena var själva grisproduktionen och dess produktivitet, marknaden för grisköttet och exporten.
Landsbygdsdepartementet kommer att koordinera arbetsgruppernas förslag på lösningar med den sittande konkurrenskraftsutredningen för jordbruket som skulle ha varit klar med sitt slutbetänkande den 1 mars 2014, men vars utredande har förlängts med ett år till den 1 mars 2015.