Roman. Ola Larsmo, Swede Hollow, Albert Bonniers förlag 2016.
Här skildras en grupp ”migranter” som efter en mödosam och farlig färd över havet når sitt nya hemland. Där bosätter de sig med sina landsmän i ett typiskt ”utanförskapsområde” vilket kraftigt försvårar deras möjligheter till ”integration”.
Inte heller lyckas de särskilt väl med att ”etablera sig på arbetsmarknaden”, utan är oftast hänvisade till tillfälliga och osäkra anställningar, om de ens får något ”första jobb”. Nej, det handlar inte om våra flyktingar från till exempel Syrien eller Eritrea, utan om svenskar som i slutet av 1800-talet flydde nöd och förtryck i sitt hemland och emigrerade till USA. Där bosatte de sig sedan i Swede Hollow, Svenska Dalen, ett slumområde i staden S:t Paul i Minnesota.
I det nya landet blir de utnyttjade och utsatta för omgivningens fördomar. De lyckas överleva genom att uthärda svåra förhållanden och hålla samman.
Ola Larsmos karaktärer är påhittade, men miljöer och händelser är autentiska och är ett resultat av ett omfattande forskningsarbete. Resultatet har blivit ett imponerande romanbygge som binder ihop då och nu.
Hans Falk