Standardverk om dödsstraff
Lars Åke Augustsson, Dömd till döden, dödsstraffet igår, idag och i morgon. Carlssons förlag, 2016.
Dödsstraffet har varit en personlig angelägenhet för Lars Åke Augustsson sen 1999, då han avslutade en rundresa i Amerika med ett besök hos dödsdömda i Texas. Han mötte tre dödsdömda, en av dem hade han brevväxlat med ett år, de två andra ville ha svenska brevvänner.
Augustsson behöll kontakten, efter att ha läst in sig på fallen blev han övertygad om att en av dem var oskyldig. Han startade en svensk stödgrupp som anslöt till andra som arbetade för Anthony Graves frigivning. Mot alla odds segrade rättvisan. Efter 16 år blev Graves fri och skrev tillsammans med Augustsson en bok om åren i dödscellen.
Lars Åke Augustsson har inte släppt ämnet. Nu sänder han ut Dömd till döden, en genomgång av dödsstraffets historia, hur det tillämpats och fortfarande används i världen idag. Han går igenom land för land, kontinent för kontinent, en redovisning som gör boken till ett standardverk i ämnet.
Av världens länder har 102 avskaffat dödsstraffet i lagstiftningen, räknar man in de som inte använt det i praktiken blir det 140 av jordens 195 länder. Där straffet används lever 7,4 miljarder människor. Under 2015 avrättades 1634 människor, en femtioprocentig ökning från året innan. Nio av tio kända avrättningar skedde i Iran, Pakistan och Saudiarabien, mörkertalen från Kina, Nordkorea och Vietnamn, där avrättningar är statshemligheter, ökar antalet avrättade.
Ser man historiskt på dödsstraffet har vi inget att yvas över, även om ingen här i landet har avrättats sen Alfred Ander giljotinerades 1910. Gentemot övriga nordiska länder avskaffade vi dödstraffet sent, om vi bortser från våra grannländers frigörelse efter andra världskriget då människor avrättades för landsförräderi.
Dödsstraffet är ett slags vedergällning, det har alltid varit kontroversiellt, stötts av konservativa krafter och förlorat legitimitet när demokratin stärkts. Dödsstraffet kränker livet. Försöken att göra det mer humant har alltid misslyckats. I USA är väntetiden mellan dom och verkställighet cirka 190 månader, vilket upphäver hämndmotivet.
Augustsson bevittnade avrättningen av en av sina brevvänner och redovisar dagarna kring processen med en realism och närvaro som berör och tränger djupt in. De starkaste sidor han någonsin skrivit.
Håkan Boström