När coronaviruset sprider sig i samhället går den industritillverkade och förpackade maten bra. Den är också viktig för livsmedelsförsörjningen. Mål & Medel har ringt till klubbordföranden i Orkla Sverige som gör denna krismat och de säger att produktionen går för fullt. Enda problemet är att det saknas folk vid linjerna på grund av sjukdom, karens och vård av barn.
Pizzor och pajer tillverkas i Vansbro. Där ligger landets största pizza- och pajbageri, Grandiosa kommer därifrån, och man säljer inte bara på den inhemska marknaden utan också på den norska, finska och baltiska.
Den 17 mars säger Karin Hansson, klubb–ordförande, att pizzafabriken har otroligt mycket jobb.
– Just nu ökar vår försäljningsnivå markant. Det är många hemma, barn är sjuka och får därför inte gå i skolan eller på fritids. Om de känner sig lite krassliga och hostar så skickar personalen hem dem. I två dagar ska de vara symtomfria.
Hon tror att det kommer att bli nödvändigt att prioritera linjerna. Fryst pizza och paj går jättebra. Det var så innan också men med coronaviruset är det ännu mer så.
Att karensdagen är borttagen och att det inte längre krävs läkarintyg för de första 14 dagarna tycker hon är bra. Staten går in och tar tillfälligt hela kostnaden för sjuklönen och karensdagen.
– Men att det inte längre görs några coronatester är konstigt. Då vet man ju inte vilka som haft viruset. Arbetskamrater som kommer hem från utlandet ska vara hemma i karantän i fjorton dagar.
Om man bär på coronasmittan eller om det är risk för det får man stanna hemma med smittbärarpenning.
I fabriken är de 150 anställda och uppskattningsvis 9–10 på varje skift var hemma denna vecka på grund av sjukdom, egen eller barnens. Tjänstemännen inom företaget jobbar hemifrån om de kan, men det är inte möjligt för produktionspersonalen.

• Är du orolig?
– Nej, inte för egen del. Om man är frisk är det som en vanlig influensa utan det är för de gamla och de som har andra sjukdomar som jag är orolig. Men det är klart att det ändå känns ängsligt.

Situationen på Orklas fabrik i Örebro som gör Risifrutti, Jacky och torra varor som nyponsoppa och våffelsmet är mindre problematisk vad gäller frånvaro. Ökad efterfrågan på deras varor märks och produktionen går för fullt, enligt klubbordförande Tomas Eliansson.
– Ökade hygienkrav har införts, men för oss i produktionen är det ingen skillnad, eftersom vi redan har så strikta regler. Vi tvättar alltid händerna och spritar.
Städningen görs mer frekvent. Man har till exempel infört desinfektion av handtag och kontaktytor. Något större problem med frånvaro på grund coronaviruset finns inte den 17 mars och förmodligen beror det på åldersstrukturen på de anställda.
I Örebro har de flesta jobbat länge och genomsnittsåldern är högre än i Vansbro. Därför tror Tomas Eliansson att frånvaron än så länge varit ett mindre problem.
– Själv har jag en nioåring så det är klart att det skulle bli väldigt problematiskt för mig om skolan och fritids stängs ner.

• Vad säger du om regeringens sätt att hantera epidemin?
– Jag tycker att det är bra att de lyssnar på experterna. Jag har förtroende för regeringen och myndigheterna. Deras åtgärder har varit rimliga. Jag vill också lyfta fram alla dessa fantastiska personer som kämpar inom sjukvården.

• Du är inte orolig?
– Jo för de äldre och riskgrupperna. Men jag är också orolig för hur epidemin påverkar ekonomin. Om det blir mycket varsel och folk förlorar jobben kommer det att påverka ekonomin. Redan är det ju kris för resor, flyg, restauranger, hotell. Om det också blir finanskris, ja då blir jag orolig.

•Vad gör du om skola och fritids stänger?
– Det vet jag inte. Barnomsorg för dem som jobbar inom vården måste ju prioriteras. Om de stänger skolan vet jag inte hur det skulle fungera för mig. Vem betalar mig om jag måste vabba eller vad det då skulle kallas? Det måste till en finansiering av det. Det måste regeringen lösa.

Jäst görs av Orkla Ingrediens (Jästbolaget) i Rotebro. Både den svenska och den norska jästen tillverkas här, centraliserat i en enda fabrik. Det är 50 personer anställda och jäst är viktigt för livsmedelsförsörjningen.
Johan Mäkinen, klubbordförande, jobbar femskift på jästfabriken och har en ledig vecka när Mål & Medel når honom på telefon den 17 mars.
– Om man känner förkylningssymtom ska man stanna hemma, men än så länge har vi inte haft problem med bemanningen, så vitt jag vet.

•Är du orolig?
– Inte speciellt. Några arbetskamrater är äldre och befinner sig i riskgrupperna. För deras skull känns det nervöst, men produktionen rullar på. Det går bra.

Dorota Galik, klubbordförande på Göteborgs Kex i Kungälv, säger att produktionen i fabriken är i full gång. Det är treskift och ganska många frånvarande på grund av corona-
viruset.
– En person vet jag är hemma för att hennes man har influensasymtom, men om det är corona vet jag inte, eftersom man inte testar.
Situationen är speciell eftersom Orklas koncernledning beslutat att flytta produktionen i Kungälv till en helt ny fabrik som företaget håller på att bygga i Riga. Därifrån ska de välkända varumärkena Göteborgs Kex och Ballerina produceras i framtiden. Om två eller tre år ska flytten ske, men redan nu håller man på att prova ut nya tillverkningssätt.
– Folk söker nya jobb och en del har slutat. Det är fler och fler inhyrda som måste få utbildning för att köra linjerna.
Företaget erbjuder utbildning efter arbetet i svenska språket för att lättare få nytt jobb efter stängningen men det är inte så många som utnyttjat det ännu.
I Tollarp, som ligger tjugo minuters bilväg från Kristianstad, finns Orklas syltfabrik. Här görs Önos, Bob och Felix. När Mål & Medel ringer den 20 mars har oron för coronaviruset ännu inte slagit till. Det är fortfarande något som i första hand berör storstäderna.
– Här är det lugnt, säger Stefan Johansson, klubbordförande, men tillägger efter en kort paus:
– Skulle skolor och förskolor också stänga får vi problem, eftersom föräldrarna då måste stanna hemma med sina barn.

Inte heller i Fågelmara i Blekinge där Orklas stora ketchupfabrik ligger är smittan närvarande i samhället.
– Vi har regler för besöksförbud och strikta regler för lastbilschaufförerna som levererar varor. Annars jobbar vi på som vanligt, säger klubbordföranden Maud Stensson.

• Är du orolig?
– Ja mycket, både för influensan och för ekonomin. Kommer det att finnas några pengar kvar när vi går i pension?

På kvällen den 20 mars kallar regeringen till presskonferens för att meddela vilka samhällssektorer som klassas som samhällsviktiga under krisen. Det har stor betydelse för livsmedelsarbetarna, eftersom de personer som jobbar i dessa sektorer ska erbjudas omsorg om sina barn ifall det kommer ett läge då också förskolor och grundskolor behöver stängas.
Det är tolv sektorer som anges som samhällsviktiga och bland dessa finns livsmedel. Det är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, som ska precisera hur föreskriften ska tillämpas.
Tillsammans med arbetsgivare och kommun ska MSB bedöma vilka yrken och vilken personal som är kritiska för att livsmedelsförsörjningen ska fungera. Det gäller både råvaruledet, transporter, förädling och handel.

Ing-Marie Cassler, klubbordförande på Orklas stora sjömatsfabrik i Kungshamn, säger den 24 mars att det är en jättestor
efterfrågan på fiskbullar på burk.
– Det är egentligen inte säsong för det, men vi har fått bemanna upp en ny fiskbullelinje.
Produktionen går för fullt, säger hon, men det finns problem med kompetens på linjerna när många är frånvarande på grund av sjukdom, karens och vård av barn.
– Vi håller på att ta in extrapersonal, men det tar ju tid att lära upp dem.

Fakta • Packad färdigmat viktig för livsmedelsförsörjningen

* Orkla Sverige som gör en stor del av den mat som efterfrågas under den pågående coronakrisen ingår i det transnationella företaget Orkla Foods som har säte i Oslo, och är noterat på den norska börsen.
* Det är inte bara för svenska konsumenter som Orkla Foods tillverkar packad färdigmat under nationella varumärken utan det gör man också för de andra nordiska länderna, de baltiska länderna, Central Europa och Indien.
* I alla dessa länder finns Orklas säljorganisation och produktionsanläggningar och många av varumärkena som från början var nationella och upplevs fortfarande av konsumenterna som nationella, fast de i själva verket är multinationella.
Det innebär att produktionen av färdigmaten är centraliserad, storskalig och beroende av transporter som går över nationsgränserna. Det gäller både råvaror, insatsvaror och färdiga produkter.
* Livsmedelsförsörjning är en nationell angelägenhet som är beroende av transnationella företag, handel och gränsöverskridande produktionskedjor.
* I Orkla Foods ingår: Orkla Foods Norge, Orkla Foods Sverige, Orkla Foods Danmark, Orkla Foods Finland, Orkla Foods Estland, Orkla Foods Lettland, Orkla Foods Litauen, Felix Austria, Hamé och Vitana Group i Tjeckien samt MTR Foods i Indien.
* Kända varumärken är Grandiosa, Toro, Stabburet, Felix, Paulúns, Abba, Kalles, Beauvais, Den Gamle Fabrik, Spliva, Vitana och MTR.
* I Sverige finns tre Orklaföretag inom livsmedelsområdet. Förutom Orkla Foods Sverige är det Orkla Confectionery & Snacks (OLW-chips och Göteborgs Kex) och Orkla Ingrediens (Jästbolaget, KåKå, NIC-gruppen).
* Det finns 14 svenska produktionsanläggningar: Eslöv (potatis, grönsaker, färdigmat), Frödinge (ostkaka), Fågelmara (ketchup, dressingar), Kumla (saft, dryck, kräm), Kungshamn (sjömat, kaviar, sill), Tollarp (sylt, marmelad, äppelmos), Uddevalla (lager), Vansbro (pizza, paj), Örebro (Risifrutti, torkad nyponsoppa), Kungälv (kex), Filipstad (chips), 12 Simrishamn (veggfärs), Sollentuna (jäst), Malmö (sötningsmedel till bageri och glass).