Mattias Axelsson, ordförande i Livsklubben på HK Scan i Linköping, testar en av hantlarna på arbetsplatsens gym.

Mattias Axelsson, ordförande i Livsklubben på HK Scan i Linköping, testar en av hantlarna på arbetsplatsens gym.

Svetten lackar i pannan på Mattias Rosdal när han kör en övning i en av träningsmaskinerna på HK Scans gym i Linköping. Han är huvudskyddsombud och tränar på gymmet på jobbet 2–3 gånger i veckan.

– Det är smidigt att ha det här för att det är så lätt att bara gå ner direkt efter jobbet. Man behöver inte ta sig någonstans eller åka hem emellan och råka landa i soffan. Det är bara att gå ner och köra och sen åka hem. Det är jätteskönt.

Gymmet är fritt för alla anställda att använda. Det ligger i ett skyddsrum i källaren och är fullt av träningsmaskiner, hantlar och skivstänger. Här har det pågått fysisk aktivitet sedan 1990-talet.

– Från början var det pingisbord, armbrytningsbord och lite maskiner här. Men vi förbättrar hela tiden. De sista tre åren har det blivit bättre, då har vi investerat mer, säger Stefan Salomonsson.

Han arbetar i packen och är med i en grupp på företaget som ansvarar för att se efter och uppdatera gymmet. Varje år lägger företaget en viss summa pengar för att köpa in utrustning.

Massage två dagar i veckan

Och gymmet är ganska flitigt använt.

– På eftermiddagarna kan det komma ett gäng hit efter att de styckat färdigt. Vissa som jobbar kväll kommer före sina arbetspass. Även på helgerna kommer det hit folk bara för att träna.

Stefan Salomonsson och Mattias Rosdal.
Stefan Salomonsson och Mattias Rosdal.

Stefan Salomonsson tränar i gymmet fyra gånger i veckan. Dessutom är han utbildad massör och två dagar i veckan knådar han sina arbetskamrater.

Han menar att träning är bra för att klara jobbet.

– Det finns många fördelar med att träna, både lite tyngre och lite lättare rörlighetsträning. Har du stått och gjort en väldigt ensidig rörelse är det viktigt att man tränar andra muskler runtom.

3 000 kronor i friskvårdsbidrag

Mattias Axelsson, ordförande i Livsklubben, är mer sällan i gymmet.

– Jag är inte nere särskilt ofta, det måste jag erkänna. Jag är så vältränad ändå, säger han med ett skratt.

– Däremot har jag använt friskvårdsbidraget för massage.

Mattias Rosdal, Mattias Axelsson och Stefan Salomonsson.
Mattias Rosdal, Mattias Axelsson och Stefan Salomonsson.

För gymmet är inte den enda möjligheten till friskvård. Alla anställda på HK Scan har även ett friskvårdsbidrag på 3 000 kronor per år som kan användas för att bekosta andra friskvårdsaktiviteter som kort på simhallen, banhyra för bollsporter eller massage.

Mattias Axelsson är nöjd med friskvårdsmöjligheterna på arbetsplatsen.

– Man kan naturligtvis alltid önska att friskvårdsbidraget vore ytterligare lite högre, men jämfört med många andra arbetsplatser så ska vi inte klaga.

Vanligt med bidrag hos stora arbetsgivare

Friskvårdsbidrag kan bidra till att stärka de anställdas hälsa, öka trivseln och göra företagen mer attraktiva. Men alla företag erbjuder inte friskvårdsbidrag, och både i förra och i den nu pågående avtalsrörelsen har Livs lagt fram krav om att alla anställda ska ha möjlighet till friskvårdsbidrag.

Mål och Medel har frågat några av de största livsmedelsföretagen i Sverige hur det ser ut med friskvårdsbidrag. Bilden är att det, åtminstone på de större arbetsplatserna, är vanligt med friskvårdsbidrag.

Samtliga 14 företag som svarat på enkäten uppger att de erbjuder friskvårdsbidrag. Maxbeloppet varierar mellan 1 500 och 4 000 kronor per år. Några företag svarar att det även finns gym på arbetsplatsen.

På HK Scan i Linköping har de anställda ett gym i källaren.

Så mycket ger livsmedels­jättarna i friskvårds­bidrag

Arbetsmiljö

Men att jobba på ett större företag är ingen garanti för friskvårdsbidrag. På Dafgårds med runt 1 200 anställda fanns länge inget sådant bidrag. Men efter att Livsklubben legat på arbetsgivaren infördes friskvårdsbidrag förra året.

– Det var medlemmar som kom med önskemål om friskvårdsbidrag. Vi jobbar i tung industri och vi behöver friskvård för att underhålla våra kroppar. Det kan vara lite olika från person till person också. En del behöver styrketräna, andra behöver massage eller röra sig i naturen, säger Rebecca Borck, ledamot i Livsklubben på Dafgårds.

Dafgårds kräver träningsbevis

På Dafgårds ligger friskvårdsbidraget på 1 800 kronor per anställd och år.

– Medlemmarna var glada över friskvårdsbidraget, men sedan blev man lite besviken över att det var så krångligt med att få ut pengarna.

Rebecca Borck, ordförande för Livsklubben på Dafgårds.
Rebecca Borck, ledamot i Livsklubben på Dafgårds.

Rebecca Borck pekar på att reglerna på Dafgårds innebär att den som exempelvis köpt ett gymkort också är tvungen att bevisa för arbetsgivaren att man faktiskt varit och tränat för att få ut bidraget.

– Det räcker inte att visa upp kvittot. Jag tycker att det är lite tråkigt att företaget misstror våra medlemmar.

“Det lönar sig för företaget”

Därför har Livsklubben och Unionen på Dafgårds haft nya möten med arbetsgivaren för att få till bättre regler.

– Jag har goda förhoppningar om att det ska landa i något bra.

Vad är dina tips och råd till klubbar och medlemmar som vill få till friskvårdsbidrag på arbetsplatsen?

– Jag tycker att man ska peka på vikten av att vi tar hand om våra kroppar och att det lönar sig för företaget att erbjuda friskvårdsbidrag. Får vi lite ekonomisk hjälp med exempelvis gymkort gör det förhoppningsvis att vi håller oss friskare och mindre sjuka. Och friskvården är ju en förmån som gör arbetsgivaren attraktiv när man vill rekrytera.

Friskvårdsbidrag

Företag kan ge anställda ett skattefritt friskvårdsbidrag för att använda till motion och friskvård.

Det är arbetsgivaren som bestämmer om personalen ska erbjudas friskvårdsbidrag och hur stor summa pengar det ska vara.

Friskvårdsbidraget får användas till enklare motionsaktiviteter eller friskvård. Till exempel ett gymkort, ridlektioner, massage eller kostrådgivning.

Friskvårdsbidraget kan inte användas för att hyra eller köpa utrustning. Friskvårdsbidraget kan inte heller användas till medlemsavgifter, sjukvård eller skönhetsvård.

För att friskvårdsbidraget ska vara skattefritt måste alla i personalen få samma belopp och samma villkor. Friskvårdsbidraget måste också vara av mindre värde, maximalt 5 000 kronor per år.

Källa: Skatteverket