I vecka 38 var den genomsnittliga väntetiden för att få ersättning hos a-kassorna sex veckor. Allra längst väntetid hade Unionens a-kassa. Där låg medianväntetiden på tio veckor. Det visar siffror från Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF.

Även Livs a-kassa har brottats med långa handläggningstider. Under vissa veckor i somras och i början av hösten har väntetiderna hos Livs a-kassa legat på sju till åtta veckor.

– Det har att göra med att det under sommaren och efter sommarmånaderna ofta blir en viss eftersläpning. Vi är ju färre som arbetar under semestern. Sedan hade vi några som slutade vilket innebar att det blev en krock med vår semesterplanering, säger Jörgen Nyberg, kassaföreståndare för Livs a-kassa.

Nytt system för ärendehantering

En annan bidragande orsak till att väntetiderna blivit långa är enligt Jörgen Nyberg att a-kassorna under förra året införde ett nytt system för ärendehantering.

– Det är en faktor som påverkar. Med det tidigare systemet gick fortare att hantera ärendena. Med det nya systemet tar det lite längre tid och det blir lite mer omständligt.

Enligt de senaste siffrorna har dock väntetiden hos Livs a-kassa sjunkit rejält. För vecka 38 var väntetiden tre veckor.

– Vi har arbetat övertid och tagit hjälp av andra kassor för att komma ner i handläggningstid, säger Jörgen Nyberg.

Max tre veckor målet

Vad är ert mål när det gäller väntetiderna?

– Den ska ju vara så låg som möjligt, men inte högre än tre veckor i alla fall. Vi håller på att jobba utifrån det.

Vad har du att säga till medlemmar som fått vänta länge på beslut från Livs a-kassa?

– Våra handläggare jobbar för fullt för att komma med beslut till dem, och är det så att man har frågor eller funderingar om sitt ärende så kan man gärna skicka dem via ”Mina sidor”. Det är enklare än att ringa.

Väntetider hos a-kassorna

Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF) gör varje vecka en sammanställning över väntetiderna till landets a-kassor, det vill säga hur lång tid det tar för en ny ersättningstagare att få sin första utbetalning. Väntetiden redovisas som median.

De senaste siffrorna från vecka 38 visar att Unionens a-kassa hade längst väntetid med tio veckor, följt Lärarnas a-kassa med åtta veckor. För Livs a-kassa var väntetiden tre veckor. Den genomsnittliga väntetiden för samtliga a-kassor var sex veckor.

Källa: Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen