Här är de okända kryddorna – som får maten att svänga
Visst är utbudet av kryddor i en genomsnittlig matbutik rätt imponerande? Blommiga, gräsiga, barkiga, peppriga, uppfriskande och dova – här finns smaksättare av olika typer. Allt från anis till örtsalt.
Men ändå är de stora kryddföretagen alltför försiktiga. Från dem kommer sällan några spännande nyheter. Och de är särskilt långsamma på att anamma kryddor som tillhör våra många invandrade kök. Och om de presenterar en nyhet så är det oftast bara ännu en mald variant av något som redan finns. Fast de mycket väl vet att hela kryddor – som man själv får stöta i mortel eller mala i kvarn – ger rikare aromer.
Nej, vill man förnya sitt aromatiska kunnande får man bege sig till butiker med mer exotiska livsmedel, uppsöka specialiserade kryddbodar eller botanisera hos kryddhandlare på nätet. Då finner man både ovanligare sorter och spännande blandningar.
Jag älskar att köpa någon för mig okänd krydda och googla upp recept där den används. Men man kan också bara improvisera: Öppna burken, lukta och fundera. Bara man litar på sina första associationer och idéer, har man snart skapat en ny kryddig rätt.
Kyndel är överlägsen timjan
Här är några tips på doldisar värda att prova:
Turkiska chiliflingor pul biber (som också kallas urfa biber) soltorkas, fermenteras varsamt och täcks med lite olja. Resultatet blir en aromatisk medelstark krydda med toner av torkad frukt och paprika. När man väl börjat använda pul biber går man knappast tillbaka till de sedvanliga flakesen.
Även koreansk gochugaru är en ypperlig torkad chili. Den smakar som en blandning av kajennpeppar och milt paprikapulver. Apropå det, botanisera gärna bland paprikapulver från Spanien och Ungern. Båda länderna har en imponerade kvalitet och ett spektrum från milda söta pulver till heta och lite bittra.
Bland de japanska kryddmixerna finner man furikake – med huvudingredienserna torkade alger, sesamfrön och katsuobushi (torkad och rökt tonfisk). Så lätt i anslaget och ljuvligt på ångat ris eller grillad fisk. Mer komplex men med samma användningsområde är shichimi togarashi – bestående av chili, sesamfrön, alger, sanshopeppar, ingefära och yuzuskal.
Märkligt nog kan klassikern sellerisalt vara svår att få tag på trots att den är obligatorisk i både Bloody Mary och Virgin Mary – samt ljuvlig i krämiga dressingar tillsammans med vitlök.
Kyndel, vår äldsta ärtsoppekrydda, ser man också sällan i de stora kedjornas butiker. Här borde ärtproducenterna göra sitt och rekommendera den. I mitt tycke är kyndel överlägsen både timjan och mejram. Tills vidare kan man så den i vår – den är lättodlad.
En kul nyhet är lyckoklöver
Bland färska örtkryddor har utbudet breddats ordentligt på senare år. Det är spännande med de små inomhusväxthusen som de stora kedjorna satt upp i grönsaksavdelningen. Men matjättarna borde också våga lansera och upplysa mer om libbsticka, citronverbena, fänkål (kryddvarianten), kinesisk gräslök och annat som sällan saluförs.
En kul nyhet på kruka är oxalis articulata med det folkliga namnet lyckoklöver. Den har, liksom sin vilda släkting harsyra, en fin syrlig ton. Finns ibland i riktigt stora matbutiker.
Det finns också oändligt med kryddblandningar i världen. Några består av enormt många kryddor och får därför komplex och liksom bottenlös aromatik. Till exempel ras-el-hanout från Nordafrika, berbere från Etiopien och Eritrea, chaat masala, garam masala och panch phoro från indiska subkontinenten, adobo från Mexiko och jerk spice från Jamaika. Alla ljuvliga, alla lite svåra att sammanfatta i ord.
Andra mixer har färre komponenter, och får då en tydligare smak. Egyptisk dukkah – olika nötter samt sesamfrön, spiskummin, korianderfrön och svartpeppar. Bulgarisk sharena sol – paprikapulver, timjan, basilika, spiskummin, bockhornsklöverblad och kyndel. Liksom kinesiska fem kryddor och franska quatre épices.
En favorit är bokrökt salt
Kryddor som kallas för peppar skulle man kunna skriva en hel bok om. Bland annat timut, Sichuanpeppar, kampot, batak, paradiskorn, voatsiperifery och många fler. Man kan också upptäcka välkända kryddor i ovanliga versioner.
Hos kryddhandlare kan man till exempel få tag på engelsk, fransk och kanadensisk curry. Rökta pepparkorn, rökt chilipulver och rökt salt är excellenta produkter. En särskild favorit är bokrökt salt, som man kan köpa på nätet. Perfekt att strö över några skivor färsk tomat, en nystekt fiskfilé eller färskmalen råbiff. Så enkelt och så subtilt.
Visste du att …
… redan vikingarna använde inhemska växter som kummin, pepparrot och vitlök i matlagningen. Men de införskaffade också långväga kryddor under sina resor. Exempelvis upptäckte vikingar kardemumma på en marknad i Konstantinopel på 1000-talet, och skapade en svensk tradition som lever kvar än i dag, i bullar och vetelängder.
Visste du att …
… nästan allt vin kryddades förr med allt från peppar till kanel. Dels på grund av att vinerna ofta var oxiderade och hade skarp smak, dels därför att det ansågs fint att använda de kostbara kryddorna.
Visste du att …
… saffran, kanel, muskot och peppar blev en del av svensk mat redan på 1200-talet genom att Hansan (det dominerande handelsförbundet) började sälja dessa i Norden. Till en början hos de rika, men så småningom också till allmogen.