”Är billig mat alltid bäst?”
Billig mat kostar för den som producerar – inte för den som köper maten, skriver regionala skyddsombudet Roger Edblom.
Har du någon gång handlat på Ica, Coop eller Willys? Sannolikt. Har du någon gång tittat efter den billigaste varan bland produkterna på hyllorna? Sannolikt. Har du valt vara efter lägsta pris? Sannolikt.
Har du någon gång funderat över varför de varor med den lilla Ica symbolen (eller var du nu handlar någonstans) är billigare än andra varor från kända producenter? O-O-Osannolikt.
Helt enligt principen ”billigt är bra”. Men är det verkligen så?
Lägre pris – lägre kvalitet
Allt som oftast betyder lägre pris, betyder också lägre kvalitet. Klart att man kan byta ut exempelvis kött i produkter mot något annat. Vad du stoppar i din egen mun, bestämmer du ju själv. Men dina barn och eventuella barnbarn äter det du ställer fram på bordet åt dem.
Inte mycket val innan de kommer in i tonåren och får egna idéer om vad som är okej att äta.
Frågan är om man vill sponsra en arbetsgivare som håller på med hyvling, dvs ofrivillig nedgång i arbetstid för butikspersonalen. Bara för att arbetsgivaren inte kan planera sin verksamhet på ett bra sätt.
Sedan får personalen jaga timmar i en app där arbetsgivaren lägger ut extratid. Detta jagande sker hela tiden, när de är på jobbet och när de är hemma, allt för att få ihop ekonomin.
Skulle du vilja ha det så?
Hur vill du ha det?
Personalen inom Kommunals område lider av delade turer, att de måste åka till jobbet flera gånger varje dag för att deras arbetsgivare inte kan planera sin verksamhet.
Bemanningsbranschens anställda vet ju inte när eller var de jobbar. Det bara plingar i telefonen så ska de iväg till arbetet någonstans. Deras arbetsgivare planerar ingenting.
Skulle du vilja ha det så?
Nu jobbar ju du inom livsmedelsindustrin och vi har ju inte dessa problem – ännu.