Fråga: När kan man hävda åldersdiskriminering och vart vänder man sig om man vill anmäla arbetsgivaren för diskriminering? I mitt fall handlar det om att chefen uttryckligen sagt att jag inte är i behov av kompetensutveckling eftersom jag bara har tre år kvar till pension.
Svar: Åldersdiskriminering är när någon på grund av sin ålder behandlas annorlunda än andra med annan ålder. Såväl yngre som äldre arbetstagare kan bli åldersdiskriminerade. I vissa fall är åldersdiskriminering accepterad om missgynnandet/särbehandlingen har ett berättigat syfte.
Till exempel är det inte åldersdiskriminering att ge äldre arbetstagare längre semester jämfört med yngre om syftet är att tillgodose äldres ökade behov av vila.
När det gäller rätten till kompetensutveckling kan jag inte se att det finns något berättigat syfte att inte ge alla arbetstagare, oavsett ålder, kompetensutveckling. Att inte ge dig som har tre år kvar till pension kompetensutveckling är sannolikt diskriminering på grund av ålder.
Vänd dig till facket
Du kan vända dig till facket, din klubb eller, om ni inte har en klubb på din arbetsplats, till Livs i din region. Facket påkallar tvisteförhandling med arbetsgivaren och begäran att du får diskrimineringsersättning för brottet mot diskrimineringslagen.
En förhoppning med en sådan förhandling är självklart också att arbetsgivaren ska ändra sig och erbjuda alla arbetstagare, oavsett ålder, samma möjligheter till kompetensutveckling. Det kan man emellertid inte yrka i förhandlingen. Diskrimineringsombudsmannen hjälper i vissa fall arbetstagare att driva tvist om diskriminering.
Om du tror att du blivit diskriminerad ska du så snart som möjligt ta upp det med facket. Det finns tidsfrister som facket – men även Diskrimineringsombudsmannen – måste iaktta om man vill driva en tvist om diskriminering.
Om du väntar med att anmäla frågan till facket kan tiden för att agera ha gått förlorad och då saknas det möjlighet att driva frågan rättsligt.