Jag går skift på heltid vilket gör att jag har flera dagars sammanhängande ledighet. Nu funderar jag på att ta ett extra jobb. Kan jag göra det? Min kollega säger att jag måste vara ledig mellan mina pass, enligt lag. Stämmer det?


SVAR: Vad en anställd gör på sin fritid har arbetsgivaren i princip inget med att göra. Du är alltså fri att ta andra jobb. Men det kan finnas undantag, jobb som du av olika skäl inte kan ta.

Rätten att ha fler anställningar hos olika arbetsgivare har kommit till uttryck i 6 § i anställningsskyddslagen. Regeln förbjuder arbetsgivare att hindra en anställd att ta arbete hos en annan arbetsgivare, en bisyssla.

Regel med undantag

Men anställningsskyddslagens regel har undantag. Bisysslan kan trots allt vara förbjuden, om den faller in under någon av följande kategorier:

  • Arbetshindrande.
  • Konkurrerar med arbetsgivarens verksamhet på ett sätt som kan orsaka skada.
  • På något annat sätt skadar arbetsgivarens verksamhet.

Exempel på ”arbetshindrande bisyssla” kan vara att den hindrar den anställde att utföra sin anställning på förväntat sätt. Det kan bero på att bisysslan är omfattande eller när den sker på arbetstider som negativt påverkar huvudanställningen. I sådana fall kan din arbetsgivare förbjuda dig att ha bisysslan.

En bisyssla kan också stoppas om den är av sådan karaktär att den kan anses skada arbetsgivarens anseende eller förtroendet för bolaget.

Arbetstidslagen gäller inte

När det gäller behovet av vila finns regler om detta i arbetstidslagen. Där är det bestämt att varje arbetstagare ska få 11 timmars vila varje dygn. Arbetstagare ska också tillförsäkras en längre sammanhängande ledighet varje vecka. Den ska som huvudregel uppgå till minst 36 timmar sammanhängande ledighet under varje period om sju dagar. Avvikelser från dessa regler kan förekomma men bara om de överenskommit i kollektivavtal.

Arbetstidslagen regler om arbetstid och vilja gäller för en och samma anställning. Om du har fler anställningar måste alltså inte dina olika arbetsgivare samordna i vilken omfattning du arbetar respektive vilar.