Det är ett par veckor kvar till fettisdagen, som i år infaller den 4 mars. Men redan nu är semmelsäsongen i full gång. Det är något som Helena Meyer Gross, konditor på Dahls bageri i Mölndal, märker av tydligt.

– Det är mycket att göra, och vi har tagit in extra folk. Hade vi inte haft semlorna hade det varit mycket lugnare. Det blir ett litet lyft för oss. Det är roligt att det är någon som kommit på den här fantastiska bullen, säger Helena Meyer Gross med ett skratt.

”Då kör vi dygnet runt”

Det sägs att det under fettisdagen varje år äts omkring sex miljoner semlor i Sverige. På Dahls bageri tillverkades hisnande 80 000 semlor bara under den dagen förra året.

– Då kör vi dygnet runt här. Det är galet.

Hur är det att jobba med semmeltillverkning?

– Det är lite roligt, men man tröttnar också ganska fort. Så är det ju med allt, och med våra mängder kan det bli lite tjatigt. Vi har en linje där bullarna sågas och spritsas med massa i en maskin, och sedan lägger vi grädde och lock för hand. Så det är lite maskinellt fast ändå handgjort.

Ansvarig för nutellasemlan

Just i år jobbar Helena Meyer Gross dock inte med tillverkningen av de traditionella semlorna. I stället har hon hand om Dahls specialsemlor. Det handlar om en nutellasemla, kanelbullesemla, en laktosfri semla och en vegansk semla.

– En vegansk semla kanske inte är så jättevanlig. Jag tycker att det är bra att det finns möjligheter att äta samma sak men veganskt eller laktosfritt.

Vad tycker du själv om att äta semlor?

– I år har jag nog bara ätit två stycken. Jag gillar den vanliga semlan, säger Helena Meyer Gross.