Listeria: Symtom, råd till gravida, sjukdomsförlopp och inkubationstid
Vad är listeria? Hur smittar det, och i vilka livsmedel finns det? Vilka symptom får gravida? Vilken temperatur dödar bakterien vid upphettning? Vi reder ut!
Vad är listeria? Listeria är en bakterie som orsakar infektionen listerios hos människa.
Listeria finns i naturen och därför också på många livsmedelsråvaror. När bakterien sprids kan den få fäste i lokaler och på utrustning där livsmedel produceras.
Hur smittar listeria?
Människan kan smittas från infekterade djur eller via livsmedel. Listeriabakterier är tåliga bakterier som kan växa i kylskåpstemperatur.
I vilka livsmedel finns listeria?
Typiska risklivsmedel för infektion med listeriabakterier är livsmedelsprodukter med långa hållbarhetstider till exempel rökt och gravad lax, opastöriserade och pastöriserade dessertostar, färdigrätter och förpackade charkvaror som till exempel smörgåspålägg, skriver Folkhälsomyndigheten.
Livsmedel med ökad risk för listeria:
- Ostar såsom brie, gorgonzola och chèvre (om de äts utan att först hettas upp)
- Kallskuret kött samt färdiga smörgåsar och sallader som närmar sig bäst före-datumet
- Mat och färdigmat som äts utan att först hettas upp (exempelvis färdiga pizzor, köttbullar och soppor)
- Rå fisk
- Otvättade salladsgrönsaker, frukt och rotfrukter (om de äts utan att först hettas upp)
- Djupfrysta grönsaker som inte hettats upp
Hur vanligt är det med listeria?
Det pågår ett utbrott med listeria i Sverige sedan hösten 2022, där smittan tagit ny fart under sommaren 2023. Totalt har knappt 20 personer rapporterats insjuknade. Den pågående smittan har främst kopplats till kallrökt, gravad eller varmrökt lax.
Smittan har tidigare kopplats till livsmedel som kallrökt, gravad eller varmrökt lax, samt till kyckling. Det har också hittats i köttbullar från Garant som återkallades, liksom grönkål från Ica. Nyligen återkallade Coop och Axfood korv som innehöll listeria.
Var finns det inte listeria?
Listeria kan inte föröka sig i torra livsmedel, som till exempel lagrade hårda ostar. Bakterien trivs inte heller i livsmedel som är sura, exempelvis ättiksinläggningar och fruktjuicer.
Vad händer om jag får i mig listeria?
Vad är inkubationstiden, hur snabbt märker man listeria?
Inkubationstiden har angetts från några dygn till tre veckor, ibland till och med längre. Om symptomen är magsjukeliknande kan de komma inom något dygn.
Vilka symptom ger listeria?
Personer som inte tillhör någon riskgrupp blir vanligtvis inte sjuka. Om de får symptom är dessa vanligtvis milda, och kan vara exempelvis:
- Magknip
- Illamående
- Feber
- Muskelsmärtor
- Huvudvärk
Riskgrupper för listeria
Personer som tillhör någon av riskgrupperna kan i allvarliga fall få blodförgiftning och/eller hjärnhinneinflammation.
- Personer i hög ålder (cirka två tredjedelar av de som insjuknar är över 70 år)
- Personer med nedsatt immunförsvar
- Gravida
- Nyfödda
Vad händer om jag är gravid och får listeria?
Risken att smittas är mycket liten, men om man blir smittad kan infektionerna i värsta fall orsaka missfall eller skador på fostret. Detta är mycket ovanligt. En listeria-infektion kan även orsaka för tidig vattenavgång och för tidig förlossning.
Om du är gravid och får en listeria-infektion kan det kännas som en vanlig influensa med symptom såsom:
- Feber
- Huvudvärk
- Muskelsmärtor
Om du under graviditeten får hög feber utan annan förklaring bör du kontakta läkare.
Observera även de extra listeria-råden till riskgrupper här nedanför.
Hur gör man provtagning av listeria?
Diagnosen ställs genom bakterieodling från framför allt blod och ryggmärgsvätska. Om ett nyfött barn är smittat tar man också prov från mamman.
Hur blir man av med listeria, hur behandlas det?
Listeriainfektion kan behandlas med antibiotika med god prognos, nyfödda som drabbas har sämre prognos. Men det är också väldigt ovanligt.
Hur skyddar man sig mot listeria?
Med god hanteringshygien kan man minska risken att få i sig listeria via maten.
- Se till att kött och fisk blir genomstekt
- Förvara inte rått kött (och fisk) tillsammans med andra livsmedel
- Tvätta grönsaker och rotfrukter noga
- Diska knivar och skärbrädor
- Se till att kylskåpet är tillräckligt kallt
- Tvätta händerna när du har hanterat råa livsmedel!
Extra listeria-råd till riskgrupper
- Ät inte kött- och fiskprodukter som inte hettats upp ordentligt
- Undvik opastöriserad mjölk och produkter som innehåller det (även ostar som inte hettats upp tillräckligt).
- Håll koll på best före-datumet för ostar såsom halloumi, mascarpone, mozzarella och ricotta.
- Hetta alltid upp djupfrysta grönsaker ordentligt innan du äter dem.
- Om du ska värma upp mat som stått i kylen, se till att den blivit tillräckligt upphettad innan du äter den. Detsamma gäller färdigmat.
- Ät eller frys ned livsmedel i god tid före sista förbrukningsdatum.
Vid vilken temperatur dör listeria? Listeria är känslig för värme och upphettning dödar listeria. Den dör inom en minut vid 70 grader.
Listeria överlever djupfrysning, men den och andra mikroorganismer kan inte föröka sig i djupfrysta livsmedel oavsett hur länge ett livsmedel är djupfryst.
Källor: På Livsmedelsverkets hemsida kan du läsa mer om smittan och hur du skyddar dig från att bli sjuk. Även Folkhälsomyndigheten har mycket information.