Varje dag produceras hundratusentals kakor och tårtor på Delicato. En vanlig dag bakas exempelvis 5 200 hallongrottor.

– Hinner vi baka ännu fler gör vi förstås det, förklarar Paulina Pacuszka, en av 80 anställda på Delicatos produktion i Segeltorp.

Paulina Pacuszka.
Paulina Pacuszka.

Alla livsmedelsarbetare på Delicato är anställda som bageriarbetare, vilket innebär att arbetsuppgifterna kan skifta. Ibland arbetar Paulina med packning, ibland med att bygga nya linjer samt med att passa linjer under körning. Just nu är hon oftast på tårtlinjen där hon tillverkar tårtor för hand.

Mazariner är en av flera storsäljare. Något som är viktigt att tänka på när det gäller just mazariner är den varsamma hanteringen. För att glasyren ska få perfekt konsistens ställs kakorna på tork.

Mazariner.
Mazariner.

Paulina Pacuszka tycker att jobbet som bageriarbetare är roligt och utvecklande. Sedan hon började för fyra år sedan har hon inte bara lärt sig att producera kakor och baka tårtor för hand. Hon har även lärt sig hur man bygger produktionslinjer, stöttar nya arbetskamrater och hur fackligt arbete fungerar.

– Vi är snälla mot varandra på mitt jobb, och ser till att alla mår bra. Dessutom finns det utvecklingsmöjligheter. Vi har också ett välordnat faddersystem för nyanställda.

Paulina Pacuszka

Ålder: 34.

Yrke: Bageriarbetare, främst ansvarig för tårtlinjen.

Arbetsplats: Delicato, i Segeltorp utanför Stockholm.

Arbetstider: På Delicato finns två skift: dag- och kvällsskift. Paulina arbetar måndag- torsdag 6:30–15.30, samt fredagar 6:30–13.00

Utbildning: Grundskola och gymnasium i Polen, flyttade till Sverige 2007.

Övriga uppdrag: Klubbordförande, studieorganisatör och fadder för nyanställda. Just nu finns 67 livsmedlemmar på Delicato.