Magnus på Glada bonden håller tanken ren
Det är fredag på Glada bonden mejeri i Boxholm. Just den här dagen pågår ingen ostproduktion i lokalerna. Men det finns mycket annat att fixa och ordna med. Bland annat ska ystningstankarna diskas.
⬆️ Magnus Hedå har arbetat på mejeriet i Boxholm i drygt 40 år. En av arbetsuppgifterna på mejeriet är att rengöra ystningstankarna. Efter två ystningar, så kallade batcher, är det dags att diska ur tankarna.
⬆️ Diskningen tar cirka en timme. Först sköljs tankarna ur med vatten. Nästa steg är att tillsätta lut. Därefter sker en mellansköljning med vatten, följt av syra och till sist en eftersköljning. ”Diskningen sköter sig själv i stort sett, men man måste hålla koll så att det blir rätt koncentration på medlen”, säger Magnus Hedå.
⬆️ När den ena ystningstanken är diskad och klar behöver Magnus Hedå koppla om ett rör för att kunna diska den andra tanken. För att få loss rörkopplingen krävs viss handkraft.
Magnus Hedå
Ålder: 62 år.
Yrke: Mejeriarbetare.
Arbetsplats: Glada bonden mejeri.
Bor: Boxholm, fem minuter med cykel från mejeriet.
Utbildning: ”I början av 1990-talet gick jag en ystningskurs nere i Falkenberg.”