Filmtitel: Lost in translation
Regi: Sofia Coppola
Skådespelare: Scarlett Johansson, Bill Murray, Giovanni Ribisi med flera.

[Ur nummer: 03/2004] Att känna sig ensam i en stad fylld av miljontals invånare är höjden av ensamhet och samtidigt det ultimata beviset för hur svårt det är att hitta någon som verkligen ser och förstår dig. Bob Harris (Bill Murray) är en medelålders amerikansk skådespelare som rest tilll Tokyo för att spela in en reklamfilm och samtidigt passa på att, om än för en kort stund, fly sitt 25 år långa och inte så lyckade äktenskap. På ett av Tokyos dyraste hotell kommer ensamheten krypande och Bob Harris nätter fylls av whisky och sömnlöshet medan han tillbringar dagarna med ett whiskyglas (innehållande iste) framför japanska reklammakares kameror. I ett annat hotellrum funderar Charlotte (Scarlett Johansson) över om hon gift sig med rätt man och vad hon ska göra med resten av sitt liv. Dessa två sömnlösa, ensamma och något förvirrade själar möts i hotellets bar och för första gången på länge hittar de någon som de verkligen kan kommunicera med. Lost in translation har överösts med både beröm och Oscarnomineringar och jag förstår verkligen varför. Utöver skådespelarnas lysande insatser och ett bra manus så är filmen utomordentligt vackert filmad och den ackompanjerande musiken ramar in filmens känsla av stillhet och ensamhet.