[Ur nummer: 02/2004] Författare: Arto Paasilinna
Förlag: Brombergs

Romanen handlar om en man som blir påkörd på gatan och till sin förvåning upptäcker att han är död, men att han fortfarande kan se livet men från den andra sidan. Han upptäcker snart att det finns andra döda som vandrar omkring på Helsingfors gator och möjligheterna som död är på många sätt oändligt mycket större än när man är vid liv.
Man kan till exempel färdas med tankens hastighet till den person eller plats man tänker på. Till månen eller till Rom och träffa alla döda påvar. Bokens huvudperson blir dessutom kär i en dödligt sjuk kvinna och sitter på hennes dödsbädd och önskar livet ur henne. Överhuvudtaget vänder livet efter döden uppochned på många av livets värderingar.
Bland annat tvingas en del präster bekänna att de hade fel om vad som händer efter det att man dör.
Att Arto Paasilinna har skrivit en bok om livet efter döden är inte särskilt förvånande och som vanligt handlar boken egentligen mer om livet än om döden.
Sammanfattningsvis – en rolig och tankeväckande bok av en av Finlands bästa författare.