[Ur nummer: 05/2004] Filmtitel: Passion of the Christ
Regi: Mel Gibson

Omtalad, välgjord, känslosam, våldsam. Adjektiven om filmen The Passion of the Christ är många och vittnar om att den inte lämnar någon oberörd. Filmen handlar om Jesus, spelad av James Caviezel, sista dagar i livet. Om hur han förråddes av Judas (Luca Lionello) och hur Pontius Pilatus (Hristo Shopov) rådgjorde med sitt samvete om hur Jesus skulle straffas. Filmen redogör detaljerat om vad som sägs ha hänt och detaljerna i den långa scenen där Jesus piskas blodig eller när han korsfästs och spikarna tränger igenom hans händer och fötter, är mycket realistiska.
Mel Gibsons tolkning av historien är en av många, men vilken som är ”sann” beror antagligen på vilken tro biobesökaren har eller inte har. Filmen har anklagats för att leda till ökad anti-semitism och utan att komma med ett inlägg i den debatten är det relativt okontroversiellt att konstatera att filmen är välgjord och definitivt sevärd.