[Ur nummer: 02/2004] Titel: Åter till Cold Mountain
Regissör: Anthony Minghella
Skådespelare: Nicole Kidman, Jude Law, Renee Zellweger

l Filmen Cold Mountain, baserad på Charles Fraziers roman med samma namn, utspelar sig under amerikanska inbördeskriget och handlar om soldaten Inman (Jude Law) som skadad flyr kriget för att få träffa sin älskade Ada (Nicole Kidman). Samtidigt som den flyende Inman tvingas gömma sig för fienden gör Ada sitt bästa för att överleva på gården som hon måste sköta själv eftersom hennes far just dött.
Tyngd av sorgen efter sin far och längtan efter Inman är Ada på väg att ge upp men får hjälp av dagdrivaren Ruby (Renee Zellweger) och tillsammans ser de till att det åter finns mat på bordet.
Cold Mountain är en klassisk film med klassisk handling och är helt klart värd att vara den film som har flest nomineringar inför Golden Globe galan som äger rum i slutet av januari. Båda huvudrollsinnehavarna Law och Kidman har nominerats för bästa manliga respektive kvinnliga skådespelare, men även Zellweger, som enligt mitt tycke stal showen, har nominerats.
Underbara skådespelare i kombination med regissören Anthony Minghella (Engelska Patienten och The talented Mr. Ripley) kan inte leda till något annat än succé.