Han gillar surströmming och Evert Taubes visor och han älskar Astrid Lindgrens barnböcker så intensivt att han kallar sin fru Agnes för Pippi.
För Andrzej Matla var Sverige ett drömland när han som liten grabb rantade runt i hemstaden Gdansk.

[Ur nummer: 07/2004] Akkurat!
Han snackar en härligt nyans- och ordrik blandning av norsk/svenska, han kan sin invecklade polska historia som ett rinnande vatten, Gdansks gamla stadskärna känner han till in i minsta tegelsten och han står i ständig kontakt med omvärlden via sin alltid påslagna lilla mobiltelefon.
Andrzej Matla var ”vår man i Polen” under mål&medels veckolånga reportageresa i hans älskade hemland. Andrzej, som har till arbetsuppgift att upprätthålla en stor del av Solidaritets fackliga kontakter med omvärlden, bland annat med de nordiska länderna.
Andrzej är en välutbildad man. Bland annat är han lektor i historia och sina gedigna norska och svenska språkkunskaper har han tillskansat sig under några ungdomliga studieår i såväl Norge som Sverige.

Drömde om Sverige
–  Då jag var liten kille släntrade jag ofta omkring i hamnen i Gdansk och drömde om att få flytta till Sverige. Det var frihetens förlovade land för mig som växte upp i efterkrigstidens kommunistgrå och instängda Polen.
När han sedan, i tjugoårsåldern, fick chansen att tillbringa några år på internationella folkhögskolor i såväl Norge som Sverige uppfylldes hans dröm.
– Jag njöt av varje sekund jag vistades där.
Andrzejs minnen av Sverige är ”typiskt svenska”. Det handlar om midsommar, sill och snaps, Evert Taubes visor, midnattssol över Dundret i Gällivare, maneter och
tångruskor i kalla västkustbad, surströmming och knottsurr i norrlands inland…
Och så Astrid Lindgren!
– Hennes böcker älskar jag; Barnen i Bullerbyn, Pippi Långstrump… Även mina barn tycker att dom är jättebra. Och jag har faktiskt medverkat till att vi i Gdansk, i samarbete med vår vänort Kalmar i Sverige, fått en skola här uppkallad efter Astrid Lindgren.
Den polska grabbens dröm under 1960- och 1970-talet om Sverige som frihetens stamort här på jorden, förverkligades sen till stor del i Andrzejs eget hemland när Solidaritet gjorde revolt och till slut lyckades manövrera ut det blytunga kommuniststyret i Polen i slutet av 1980-talet.
I den nydaning av Polen som sen skett, i mycket snabb takt, har Andrzej via sitt internationella engagemang i Solidaritet och med sina gedigna språkkunskaper – han pratar bland annat engelska som en infödd Londonbo – utgjort en betydande del.

Tolk åt Lech Walesa
Bland annat var han djupt involverad som tolk, i flera års tid, när Polen var på väg att köpa JAS Gripen av Sverige. Han har även stöttat Lech Walesa språkligt i samband med internationella besök.
Och när vi nu bilar runt 150 mil på tungt trafikerade polska vägar och blickar ut över alla valaffischer, som kantar infarterna till tätorterna, inför det stundande parlamentsvalet till EU, så visar det sig att Andrzej personligen känner en stor del av de gubbar och gummor som kandiderar till en polsk plats i parlamentet och som nu nystylade figurerar på affischerna. 
– Hon, Anna, var min chef under en period, med då hade hon glasögon, han har jag jobbat ihop med i samband med ett forskningsprojekt…
När vi, en vecka efter vårt besök i Polen, åter sammanstrålar med Andrzej utanför Folkets Hus i Stockholm, där han är en av de internationella gästerna på LO-kongressen, berättar han att han kvällen innan har knutit en ny bekantskap, med en palestinsk fackföreningsman. Och på en liten papperslapp har han nu plitat ner några arabiska fraser som han försöker memorera in för att i framtiden kunna upprätthålla kontakten med sin nyvunna vän.
Om vi åter träffar Andrzej om ett år eller så, så kan han troligtvis prata arabiska flytande också. Sån är han nämligen: en nyfiken internationalist av äkta
virke, uppkopplad till hela vida världen via en liten oansenlig mobiltelefon som ständigt är i bruk.

Namn: Andrzej Matla
Ålder: 48 år
Familj: Frun Agnes och två hemmaboende barn, Justyna, 18, och Maciek, 15
Jobbar: med internationella frågor i Solidaritet
Intresse: Detaljstudera fotografier från det gamla Gdansk, klippa häcken runt den lilla radhustomten och plocka svamp i den polska skogen
Senast lästa bok: De oövervinnliga av Peter Englund
Film jag gärna ser igen: Life of Brian av och med Monty Python Musik jag gärna lyssnar på: jazz i alla former, Evert Taube, Tom Waits och mycket, mycket mer
Mat jag gärna äter: välstekt anka