[Ur nummer: 09/2004] I Sverige går just nu 6 procent av den tillgängliga arbetskraften utan arbete. Inom EU, totalt, är det mer än 10 procent som saknar arbete och lön.
Sammantaget finns det miljontals människor, i arbetsför ålder, som saknar fotfäste på arbetsmarknaden inom unionen.
Solbrända och urblåsta av semesterseglingens friska vindar och stärkta inombords av några likasinnade bröders förvirrade tankar, i Tyskland och Frankrike, poppar då några svenska företagsledare upp och hävdar att ”vi måste arbeta mer om vi ska hänga med i konkurrensen”. Vanliga knegares arbetstid är för kort och  deras ledighet för lång, hävdar de men samma skrattretande slutledningsförmåga som meriterat dem till deras välavlönade vd-jobb och förmånliga pensionsvillkor.
Men herre jösses! Vilket direktörsdravel!

Om det nu nödvändigtvis ska produceras fler stridsvagnsliknande stads-jeepar, pyttesmå mobiltelefoner och fettalstrande smörgåspålägg är det väl bara att öppna fabriksportarna och ge några tusentals arbetshungriga chansen till delaktighet i produktionsapparaten. Då blir det ju mer producerat om allt övrigt är lika!

Det är väl ingen vits att låta dem som är inne i arbetslivet på heltid och redan i rask takt är på väg att slita sig fördärvade, inom de vidlyftigt avtalade arbetstidsramar som redan nu finns, slita sig sönder och samman än värre och än fortare?
Givetvis kan även en löjligt välavlönad företagsledare med uselt handicap i golf räkna ut att det inte ens är någon företagsekonomisk vinst (än mindre samhällsekonomisk) i att låta en redan utsliten arbetskraft slita ut sig än mer. Men det är inte heller det arbetsköparnas (arbetsgivarnas) dagordning handlar om. Vad dom trånar efter är: Billigare arbetskraft!
Om enskilda individer sliter 20 eller 45 timmar i veckan i deras fabriker är skit samma för dem. Huvudsaken är att arbetskraften är den billigast möjliga.

Electrolux flyttar inte sin kylskåpstillverkning från Västervik i Sverige till Ungern, som man nu är i full färd med, bara för att den lagstadgade ungerska arbetsveckan är en dryg timme längre än den avtalade svenska. Nej, man flyttar tillverkningen därför att den ungerska arbetarens lön är betydligt mycket lägre än svenskens.
Electrolux eller vilket storföretag som helst skulle gladeligen flytta sin produktion till Frankrike, där veckoarbetstiden bara är 35 timmar, om fransmännens löner vore lägre än till exempel ungrarnas.
I USA, som arbetstidsförlängarnas förespråkare framhåller som ett föregångsland, arbetar en heltidare i genomsnitt 42,7 timmar i veckan. Inte fan hjälper det. I en rasande snabb takt försvinner en massa industrijobb från USA till länder där arbetsveckan är kortare än i USA, men där lönerna är betydligt lägre.

Det är alltså inte en förlängning av din arbetstid svamlet från arbetsgivarna syftar till, när dom propsar på att du måste jobba mer. Det är din lön dom vill sänka.