[Ur nummer: 09/2004] På det flesta slakt- och charkarbets-platser är inte några enskilda anställ-das förlorade kronor på grund av den nya Ob-trappan någon stor facklig konfliktfråga i dagsläget. Det finns betydligt större problem som lurar bakom knuten.
På Swedish Meats i Kristianstad har man ”fryst” tilläggen i det gamla slakt- och charkavtalet fram till den 15 september då man tänker sätta sig ner vid förhandlingsbordet och analysera vad det ny reglerna innebär för var och en.
– Några grupper i fabriken blir drabbade, så är det, men vi ska se vad vi kan göra åt det  på lokal nivå, säger Bo Blomdahl, klubbordförande på slakteriet.
På Swedish Meats i Skara har det inte genomförts någon lönerevision ännu, så där har man ingen riktig pejl på läget.
–  Jag vet faktiskt inte ännu hur utfallet av det nya avtalet blir för var och en framöver, säger Mikael Ringqvist, fackklubbens ordförande.
På KLS i Kalmar har man ingen, vad klubbordföranden Hans Göran Axelsson  kan påminna sig som snubblar och slår sig i den nya Ob-trappan.
På Swedish Meats i Uppsala är det några enskilda individer, som arbetar natt, som har haft synpunkter på de nya betalningsreglerna för obekväm arbetstid, men de personerna har Bengt-Ove Bengtsson, klubbordföranden, talat lugnande med.
På Swedish Meats i Örebro är det tolv anställda som, om de nya Ob-reglerna följdes till punkt och pricka, skulle drabbas av sänkt ersättning.
–  Men här tog vi en del av den lokala potten och la över på dem så att det ekonomiska slutresultatet för deras del inte blev negativt, säger klubbordföranden Bengt Lindström.
Ett större problem på lokal facklig nivå, än Ob-trappan, som i det stora hela är väldigt bra, är de framtida arbetstiderna, anser många av de fackliga representanterna.
– Där har vi ju i det nya avtalet öppnat upp på ett helt annat sätt än tidigare, så att arbetsgivarna nu har möjlighet att lägga ut ordinarie arbetstid på det mest horribla tider. Och det befarar jag att vi kommer att få stora problem med framöver, säger Bo Blomdahl.
En farhåga som Bo delar med bland andra Christer Bengtsson, klubbordförande på Swedish Meats i Kävlinge.
– Usch ja, arbetstiderna kommer att bli en stor konfliktfråga framöver när vi inom livsmedelsindustrin skall tvingas anpassa oss allt mer till de stora handelsgrossisternas leveranskrav.
– Tanken är givetvis att ingen skall behöva förlora på den nya Ob-trappan, säger Gerald Lindberg, tredje ordförande och förhandlingsansvarig i Livs.
Men om så ändå är fallet måste man kunna lösa det i en lokal förhandling, menar Gerald.
– Och det har man tydligen, vad jag vet, gjort på alla arbetsplatser utom just på Dafgårds. Vilket tyder på att arbetsgivarna i deras fall saknar viljan att smidigt rätta till det som kan ha gått snett.