Finstilta och sirligt nedtecknade försäkringsvillkor är väl inte det merparten av oss tänker på när vi pratar om förälskelse.
Men det gör Claes Durgé, han hävdar att han älskar såväl försäkringar som sitt fackliga uppdrag som försäkringsrådgivare.

[Ur nummer: 10/2004] Det låter förmodligen fullständigt knäppt, säger Claes Durgé, men jag får faktiskt en liten adrenalinkick av att kunna hjälpa människor som hamnat i ett utsatt läge.
– Och det är just den hjälpen jag kan ge många av våra fackliga kamrater genom att hjälpa dem tillrätta i ”försäkringsdjungeln” och se till att de får ut de ersättningar de är berättigade till.
Claes menar att den som bor i landet Sverige och som är medlem i facket och arbetar på en arbetsplats där det finns ett kollektivavtal har ett otroligt väl fungerande försäkringsskydd. Ett skydd som i stort sett överbryggar alla svackor vi kan tänkas hamna i.
 
Bjudpåse med smågodis
För att exemplifiera sitt påstående rabblar han sig sen igenom hela den djungel av försäkringsförkortningar – AGS, TFF, AGB, TFA och så vidare – som i vanliga fall resulterar i att det tvärt slår lock inne i mina egna hörselgångar. Men när Claes med sin brinnande entusiasm och sitt flödande ordsvall berättar om det hela låter det mer som om jag stod i valet och kvalet med näsan nedstucken i en bjudpåse med smågodis.        
–  Jag lovar dig, man kan, som jag, bli helt såld på det här med försäkringar. Det är så konkret med försäkringar och det är så grundläggande när det gäller uppbyggnaden av hela vårt trygghetssamhälle, konstaterar han och fortsätter att tala om hur viktigt det är att vi nu, på det personliga planet, verkligen intresserar oss för var och på vilket sätt våra framtida pensionspengar skall förvaltas.
– Här gäller det att vi tänker till var och en av oss och är lite aktiva, så att  vi inte äventyrar vår egen framtid genom att slentrianmässigt låta pengarna förvaltas av första bästa pensionsbolag.
För Claes del är bolaget givet. Det är inte Skandia! Det är Folksams och LO:s gemensamma fondbolag, Folo.
–  Det är vårt eget bolag. Folo har den lägsta avgiften, Folo placera inte pengarna i några skumraskföretag som skiter i miljön och i sina anställdas väl och ve och i Folo finns det ett demokratiskt uppbyggt beslutsfattande som gör att du som vanlig fackmedlem kan påverka beslutsfattarna.
Inget att snacka om alltså, valet är självklart !
 
Kollektiv hemförsäkring
Den exakta tidpunkten, då det sa klick och Claes förälskade sig i försäkringsfrågor, var i samband med att hemförsäkringsfrågan var högaktuell inom Livs. Skulle förbundet teckna en kollektiv hemförsäkring, för alla medlemmar, som finansierade via fackavgiften?
Frågan avgjordes definitivt år 1997 med att en extrainkallad förbundskongress sa nej till förslaget.
– Vid den tidpunkten diskuterade vi hemförsäkringsfrågan mycket, man och man emellan, på jobbet. Och det var nog då mitt försäkringsintresse väcktes på allvar. Jag tyckte det var så fel att kongressbeslutet blev som det blev. Jag upplevde att många kongressledamöter inte riktigt visste vilken fantastisk försäkringsförmån de tackade nej till då.
Därför åtog sig Claes förtroendeuppdraget som fackklubbens försäkringsrådgivare på den egna arbetsplatsen, Arla Foods depå i Enskede.
– Jag insåg att både jag och mina arbetskamrater visste alldeles för lite om det här med avtals-  och medlemsförsäkringar. Vilka riskområden försäkringarna täckte in och när man var berättigad till ersättning från dem.
För Claes del blev den då påbörjade upptäcktsresan in i försäkringsdjungeln en ren lustupplevelse.
– Sen har det blivit en del försäkrings-kurser under årens lopp där mitt intresse vidgats och fördjupats än mer.
Och på den vägen befinner han sig, när han nu under några månader fram-över får odla sin förälskelse fullt ut, då han i ett av LO och Folk-sam finansierat projekt ska syssla med facklig försäkringsrådgivning på heltid.

 
Namn: Claes Durgé
Ålder: 34 år
Yrke: Mjölkbilschaffis
Familj: Gift och två barn (Elin och Malin)
Fritidsintresse: AIK! Passionerad AIK:are med säsongskort i fotboll.
Senast lästa bok: Da Vinci koden. En historisk deckare som livligt rekommenderas.
TV-program jag ofta ser: Sport, helst fotboll, och dokumentärer, gärna sådana som visas på Discovery
Musikartist jag gärna lyssnar på: Bruce Springsteen
Favoritmat: Min egenhändigt framtrollade vitlökssill. (Hemligt recept)