– Swedish Meats planer är rent önsketänkande. Om de försöker genom-föra ett gästarbetssystem blir det fullt krig, säger Lars Amundsson, Livs förbundsombudsman.

[Ur nummer: 10/2004] Ett 40-tal inhyrda styckare och slaktare jobbar denna höst vid Swedish Meats olika anläggningar. Att permanenta den situationen är fullkomligt otänkbart för Livs, säger Lars Amundsson. Det skulle innebära att det bondekooperativa företaget byggde upp ett eget gästarbetssystem.
 
Gemensamt intresse
 – Försöker de något sådant kommer vi att jävlas så mycket vi kan för att hindra det, säger Lars Amundsson.
Han menar att det finns ett gemensamt intresse av att lösa behovet av sommarsemester, och att det kan vara rimligt att ta in inhyrda om det råder brist på styckare lokalt, men därefter är det stopp. De inhyrda ska inte vara kvar på hösten.
– Vi menar att den utbildning av styckare som drar igång på Swedish Meats måste lösa det här. Men det gäller också för företaget att sköta sin personalpolitik så att personalen stannar kvar.
Att som Thomas Perkiö påstå att det skulle var okej att ta in så kallade F-skattare gör honom upprörd.
– För oss är F-skattarna ett rött skynke. De gör samma jobb som de anställda styckarna. Att de bildat egen firma och kommer viftande med sina skattesedlar är bara ett sätt för dem att slippa skatt. Vi kommer att vid varje tillfälle hävda att de är arbetstagare och att de ska anställas. Den frågan är vi beredda att driva till Arbetsdom-stolen för att få prejudikat på.
 
Gamla planer
Att Swedish Meats funderar över att flytta produktion utomlands tycker han inte är någon nyhet.
– Det har de talat om länge, men det är ju inte så enkelt som det låter att flytta produktion och dessutom tror jag att konsumenterna skulle reagera på att kött som förknippas med svensk livsmedelssäkerhet skulle förädlas i ett annat land.