[Ur nummer: 10/2004] Filmtitel: The Village
Skådespelare: Joaquin Phoenix, William Hurt, Adrien Brody, Sigourney Weaver, Bryce Dallas Howard
Regi: M. Night Shyamalan
I en dalgång mitt i en skog ligger en liten by som är helt isolerad från omvärlden.
När barnen i byn växer upp får de lära sig att det i skogen finns onda figurer som attackerar byn om byborna går in i deras skog. Vanligtvis är det mesta fridfullt i den lilla byn eftersom ingen ens törs gå nära skogen. Tills en dag då Lucius (Joaquin Phoenix) ber att få gå igenom skogen till staden för att leta efter medicin som kunde ha räddat livet på hans bästa vän.
Byrådet avslår Lucius begäran, men Lucius gör som han vill och går in in skogen och redan samma kväll kommer de onda figurerna in i byn och målar varningstecken på alla hus.
The Village handlar inte enbart om onda figurer i skogen, parallellt berättas också historien om pojkflickan Ivy (Bryce Dallas Howard) och Lucius kärlekshistoria, en ganska trivsam berättelse som förstärks av Bryce Dallas Howards suveräna insats.
För övrigt är det svårt att hitta ljusglimtar i denna tråkiga så kallade rysare.
Om man letar riktigt länge skulle man kunna säga att filmen ställer några av de stora frågorna om demokrati. Till exempel: vem anser sig ha rätt att bestämma att en liten grupp ska ha makt över en större?
Men det är att vara överdrivet positiv.