[Ur nummer: 11/2004] Filmtitel: Collateral
Regi: Michael Mann
Skådespelare: Tom Cruise, Jamie Foxx m. fl.

Vincent är en yrkesmördare som lejts att ta livet av fem personer under en och samma natt. För att klara av sin uppgift tar han taxichauffören Max till hjälp.
Till en början är Max ovetandes om sin roll men efter att ha fått en av sitt livs största överraskningar får han veta vad Vincent vill att han ska göra. Utan att kunna ta sig ur situationen tvingas Max köra Vincent till hans uppdrag. Under taxiresan får Max, som under 12 år har sparat sin välförtjänta taxiinkomst till ett drömprojekt, en lektion i existentialism av Vincent. Vid ett tillfälle tvingas Max att låtsas vara Vincent och blir på så sätt ännu mer insyltad i de brutala morden. Låter denna handling spännande? Det är den knappast. Filmmanuset är riktigt dåligt och de avslutande scenerna är inte särskilt överraskande.
Däremot innehåller filmen många snyggt filmade scener, guldkorn att glädjas över. Ett annat guldkorn är Jamie Foxx skådespelarinsats. Han spelar rollen som Max på ett utmärkt sätt, medan den gråhårige Vincent inte alls gestaltas på ett lika övertygande sätt av Tom Cruise. Kanske beror det på att jag personligen förknippar Tom Cruise i rollen som en ung och karismatisk man à la Cocktail och att en gråhårig Tom Cruise bara vittnar om en sak – jag har blivit gammal!