[Ur nummer: 01/2005] Filmtitel: The Manchurian Candidate
Regi: Jonathan Demme
l Det var ingen slump att filmen The Manchurian Candidate hade premiär i USA lagom till landets presidentval.
Filmen tar inte parti för vare sig demokrater eller republikaner utan riktar sin kritik mot hur politiker låter sig styras av amerikanska företag vars enda gud är pengar och den är särskilt intressant med tanke på USA:s invasion av Irak. The Manchurian Candidate är en omgörning av John Frankenheimers film med samma namn som hade premiär 1962, strax innan
John F Kennedy mördades och mitt under kommunistjakt och Kubakrisen.
I den nya versionen anklagar krigsveteranen , kapten Ben Marco (Denzel Washington) sin forna soldat som numer är presidentkandidat, Raymond Shaw (Live Schreiber) för att tillsammans med honom ha hjärntvättats av den amerikanska militären under Kuwaitkriget 1991.
Men vem tror på en ensam soldats konspirationsteorier?
Förutom beundransvärda skådespelarinsatser, framförallt av Meryl Streep som Raymond Shaws drivande mamma, är filmen inte särskilt spännande. Den är snarare tragisk eftersom dagens verklighet inte är särskilt långt från filmens påhittade värld.