Tolv varslas på OLW på grund av handelns egna märken

Tolv kollektivanställda vid OLW:s fabrik i Filipstad har varslats om uppsägning. Orsaken är att OLW tappar alltmer mark till handelns egna märkesvaror (EMV).

[Ur nummer: 02/2005] Fram till i höstas tillverkade OLW EMV-chips åt Coop och Willys. När kontrakten löpte ut försvann den sista produktionen av handelns egna märkesvaror från svensk chipsindustri.
Närmare 20 procent av snacksmarknaden utgörs i dag av handelns egna märken, enligt Svenska Dagbladet. Ica och Coop fördubblade förra året sin försäljning av egna chipsprodukter. Utvecklingen ökar pressen på de svenska chipstillverkarna.

Omorganisation
– Mister vi en del är det klart att det går ut över personalen, säger René Chang, vice ordförande i Livsklubben på OLW i Filipstad.
Varslet av tolv anställda är ett led i en större omorganisation av Filipstadsfabriken.
Företaget gör investeringar
som ska effektivisera tillverkningen, berättar René Chang.
– Det är ledsamt att folk får gå, men det är bättre att göra något än att tillverkningen flyttar utomlands, säger René Chang.

Nya ägare
Under våren får OLW ny ägare i och med att Orkla köper åländska Chips Abp. René Chang välkomnar affären.
– Vi känner dem från Göteborgs kex som vi har samarbetat med och de tycker att Orkla är bra.
OLW:s vd Jens Engström säger att konkurrensen från handelns egna märken ska mötas med produktutveckling och innovationer. Han kommenterar hotet om att flytta produktion utomlands:
– Vi skulle bli väldigt glada om konsumenterna visade att de föredrar chips som är tillverkade i Sverige.