Filmtitel: Vera Drake

Regissör: Mike Leigh
Skådespelare: Imelda Staunton, Philip Davis, Daniel Hatkoff, Alex Kelly
Biopremiär: 11 februari

[Ur nummer: 02/2005] Filmen tar oss tillbaka till en tid då kvinnor tvingades riskera sina liv för att göra en abort. I 1950-talets England var aborter förbjudna och den som trotsade lagen straffades hårt. Vera Drake hjälpte kvinnor som hamnat i svårigheter, inte för att tjäna pengar, men för att hjälpa. Sådan var hon, Vera Drake. När hon inte städade rika familjers hus hjälpte hon sina behövande medmänniskor och gjorde sitt bästa för att hennes man och barn skulle leva ett lyckligt liv. Ända tills den dag då polisen fick reda på Veras illegala hjälpsamhet.
Vera Drake är en av de bästa filmer jag sett på länge. Skådespelarna har ett gott manus som grund för sina underbara insatser och Imelda Staunton (Vera Drake) har prisats för sin. Prisad är även regissören Mike Leigh som inte missar ett tillfälle att visa hur duktig han är. Filmen är också ett viktigt inslag i abort-debatten när dagens anti-abortrörelse växer sig allt starkare.