[Ur nummer: 01/2003] Titel: Barskrapad – Konsten att hanka sig fram
Författare: Barbara Ehrenreich
Förlag: Leopard Förlag

Barbara Ehrenreich, journalist i USA, undrade hur lågavlönade människor klarar av de allt stigande hyrespriserna. För att få svar på frågan lämnar hon sin högutbildade medelklass identitet bakom sig för att söka svaret genom att jobba som servetris, städerska och butiksbiträde. Redan under sitt första jobb (servitris) inser Barbara att den som tvingas arbeta i låglöneträsket inte har råd att betala deponeringsavgiften på en hyreslägenhet. Det medför att de tvingas bo i husvagn eller på sjaskiga motell där det inte finns vare sig kyl, frys eller säkerhet. Resultatet, efter sömnlösa nätter i fruktan för inbrott och snabbmat eftersom det inte finns spis, är sämre hälsa. Och ohälsa är mardrömmen för lågavlönde eftersom de oftast inte har råd med sjukförsäkring och därför är det extra viktigt att vara frisk. Barbara upptäcker snart den nedåtgående spiralen och hennes enda trygghet är att hon kan återvända till sitt gamla och välbärgade liv. Boken är lättläst, tragisk, men ändå en rolig ”ögonöppnare” som verkligen visar hur svårt och näst intill omöjligt det är att ta sig ur låglöneträsket.
Boken är framförallt skriven med medkänsla men också med uppmaning att det är allas ansvar att kämpa för att alla ska få en rättvis lön och drägliga arbetsförhållanden.
Sammanfattning: en intressant och mycket läsvärd bok – särskilt tänkvärd under pågående julklappshysteri.