Boktitel: Hälsingehambo
Författare: Curt Einar Jinder
Förlag: Books-on-Demand

[Ur nummer: 03/2005] Passionen för folkmusik delar jag inte med Curt Einar Jinder och huvudpersonen i hans nya roman, Hälsingehambo, och det gör att min läsning går lite ur takt.
Jag inser att det förmodligen finns mycket att känna igen, skratta åt och dela om man hör till dem som drabbats.
Men jag har inte det, så jag kan inte läsa på det sättet. För mig handlar berättelsen därför om något annat och mer allmängiltigt än folkmusik. Den handlar om hur man kan göra sig – så att säga – brännbar. Hur kan jag bli sådan att jag börjar brinna för något. För det är ju det jag vill. Det är därför jag lever. Jag vill känna, uppleva, brinna.
Och när jag läser börjar jag att glöda lite, att flamma upp och ja, till och med brinna så smått för det här med nyckelharpsbyggande och dansande och spelande för att bli riksspelman, och det är ett mycket gott betyg. Romanen ger en otrolig lust att hålla fast vid det man tycker är viktigt i livet; det man verkligen brinner för.
Vill man läsa om hur denna uppenbarelse kan drabba i form av folkmusik ska man beställa Curt Einar Jinders bok som han gett ut på Books-on-Demand.