[Ur nummer: 01/2003] Titel: Älskade Poona
Författare: Karin Fossum
Förlag: Forum

Gunder Jomann är traktorförsäljare i en liten by utanför Oslo. Han lever ett enkelt liv i barndomshemmet och har egentligen inte så många vänner, förutom sin syster. Han har aldrig varit gift eller särskilt omtalad för att ha kvinntycke, så en dag bestämmer han sig för att åka till Indien och skaffa sig en fru. Inte på något fult eller nedvärderande sätt, han råkade bara förälska sig i en bild av en indisk kvinna.
Gunder återvänder från Indien som en gift man och några veckor senare ska hans hustru – Poona – flytta hem till honom.
Samma dag som Gunder ska hämta sin fru på flygplatsen råkar hans syster ut för en svår bilolycka och hamnar i koma.
Gunder måste stanna på sjukhuset och ber därför byns enda taxichaufför att hämta Poona. Men Poona är inte där. Några dagar senare hittas en mörkhyad kvinna med lång fläta mördad på ett fält inte långt från Gunders hus – det är Poona. Det är egentligen här som historien blir riktigt spännande.
Det finns ingen tänkbar mördare i den lilla byn så till en början är alla misstänkta, men ganska snart verkar det självklart vem som är Poonas mördare. Det här är den bästa deckare jag läst på länge. På ett intelligent sätt tar Karin Fossum upp begreppet oskyldig till motsatsen bevisats. Allting kanske inte är så enkelt som det först ser ut?