[Ur nummer: 02/2003] Dansken Peter Jensen på EFFAT, livsmedelsarbetarnas federation i Bryssel, håller i samarbetet om löner och arbetsförhållanden mellan Danmark, Tyskland och Holland inom slakt- och charkbranschen.
Dessa tre länder står för hälften av Europas grisproduktion. Det är den stora tyska marknaden som lockar danskar och holländare.
Danish Crown, den danska slakterijätten, exporterar griskött till Tyskland och förädlar själv där under cyniska former. I Oldenburg i Niedersaschsen hyr Danish Crown en tillfällig lokal och bussar dit rumänska arbetare som får stycka på volym.
De är så kallade kolonnarbetare, inhyrda styckare som inte är anställda utan egenföretagare. Systemet är vanligt i Tyskland. Och det har även börjat införas på slakterier och charkföretag i Danmark och Sverige.
I Tyskland är de ett stort problem. Organisationsgraden inom slakt och chark i det södra grannlandet är låg, endast 10 procent. Tyska livsmedelsarbetareförbundet, NGG, uppskattar att 100 000 personer är anställda inom köttindustrin och lika många, alltså ytterligare 100 000 är inhyrda kolonnarbetare, varav många kommer från Östeuropa. De företag som använder dessa kolonnarbetare tar inget socialt ansvar utan vill bara minimera kostnaderna.
– Det här måste vi sätta stopp för, säger Peter Jensen. Vi ska göra det genom regionalt samarbete. Och i det kommer även Polen, som är ett stort jordbruksland i vår närhet, att ingå.
Även i England använder Danish Crown inhyrda styckare, kolonnarbetare, som kommer från Portugal.