[Ur nummer: 02/2003] Jag tror inte att huvudrollsinnehavare, Jimmy Smith Jr, (Eminem) log en enda gång under filmen 8 Mile i regi av Curtis Hanson. Och det är lätt att förstå varför. Jimmy Smith Jr, även kallad Rabbit, har precis gjort slut med sin flickvän och tvingas bo med sin alkoholiserade mamma i en husvagn i förorten 8 Mile utanför Detroit. Efter att ha fått sparken från en snabbmatsrestaurang jobbar Rabbit i en fabrik med att tillverka bildelar. Ljuspunkten, eller åtminstone det som håller Rabbit levande, är rapmusiken. Hans vänner ser hans talang och de gör sitt bästa för att han ska få en karriär inom musiken. Men det är inte lätt att vara ”vit” i en ”svart” musikvärld. Rabbit får lära sig den hårda vägen att det bara är han som kan förändra sitt liv – och det finns inga genvägar. Filmen skildrar rapvärlden som den är, destruktiv och cynisk, men lyckas ändå förmedla en positiv känsla i huvudbudskapet – att våga göra det man tror på.
Inget unikt manuskript med andra ord, men säkerligen mycket tänkvärt för filmens målgrupp. 8 Mile är rapartisten Eminems första film och som vanligt när en musikartist gör skådisdebut är det fråga om produktplacering och image. Trots det känns filmen äkta och den är helt klart sevärd – fast inte om du vill skratta.