Nu såhär en bit in på nyåret ska löften hållas. Vi ska sluta röka, börja jogga, skippa fett och sött. Städa oftare, vårda förhållandet, umgås mer med svärmor samt se till att hämta upp den där förhatliga resttentan i diskret matematik.

[Ur nummer: 02/2003] Helst av allt genast och på samma gång, så att man vips kan möta våren som den vackrare, godare, bättre etc. människa som alltför länge gömt sig bakom cigarettrök och bilringar.
Går med sannolikhet ett (1) käpprätt åt helvitte, det kan man ju räkna ut med den del man har som högst när man plockar lingon. Inte nog med att man har för många målsättningar, ribban ligger dessutom på en höjd som hotar ge ischias och/eller pungbråck vid minsta försök. Man ska inte bara umgås med svärmor, man ska gilla det också!

Visualisera mera
Nu är jag varken för gammal (nåja), sjuk eller ovillig att förbättra mina eftersatta sidor.  Jag är bara patologiskt bekväm av mig. Men trots denna åkomma är det inte klokt vilken energi jag lagt ner på att slippa anstränga mig i onödan. Så har jag också hittat  precis rätt metod: Visualisering!
Det är en fikonakademisk term för att tänka sig fram till vad det är man vill uppnå. Inom den så kallade självhjälpslitteraturen (Chopra, Berger m.fl.) beskrivs metoder  och övningar som även den lataste kan utföra utan risk för överansträngning.  Fantisera  dig slank, frisk och rik helt enkelt – lika amerikanskt som kärnvapen och pumpa-paj.
Låter för bra för att vara sant. Det är det förmodligen också. Men visst kan det vara bra med mental träning, att ”se resultatet”. Fantiserat sig framgångsrika har i alla fall författarna bakom denna litteratur gjort. Utbudet är enormt och böckerna går åt som smör.

Budgetalternativ
Jag vet inte om jag skall bli upprörd över det i många fall cyniska utnyttjandet av att människor idag lider sådan brist på tid, ork och utrymme för att uppnå hälsa och själsro. Eller om jag ska vara tacksam för att någon försöker ge oss ett budgetalternativ till lyckopiller. Ingen tvingas ju köpa, och en del av böckerna är faktiskt rätt underhållande.
I en av dem står det t.ex. att vi kan få precis allt vi vill ha om vi bara tillräckligt starkt intalar oss att det är möjligt. Det finns så det räcker åt alla eftersom universum är oändligt. Kul. Det är bara det att vi har i stort sett bara en fis i rymden och den måste vi samsas om.