…sedan blev det tyst

Det är kallare idag än vad det någonsin har varit ute på vissa arbetsplatser inom livsmedelsindustrin. Men det förekommer inga ilskna protester mot kylan längre.

[Ur nummer: 03/2003] I kyllagret på Arla Foods mejeri i Kallhäll visar termometern i normalfallet på + 3 grader. I varje skiftlag, dom är tre till antalet, arbetar det cirka 50 personer i den frostnupna miljön. De flesta är unga, mellan 20 och 30 år. Den ena hälften kör truck och den andra ilar omkring och plockar ihop beställningar för hand.
– Kylarbete är ingen fråga som vi bråkar om här, konstaterar Joakim Säterborn, fackklubbsordförande och huvudskyddsombud på mejeriet.
I expeditionslokalen på Swedish Meats i Linköping är det snudd på fryskallt, bara + 2 grader.
Men kylan är ingen stor facklig fråga här, säger Mattias Axelsson, huvudskyddsombud på anläggningen.
– Man drar på sig sin toppluva och sitt värmande underställ och så jobbar man sig varm.
 Bengt Jönsson, fackklubbsordförande på Skånemejerier i Malmö, menar dock att det här med kylarbete är ett problem.
– I längden är det förödande för hälsan att jobba i den miljön.

Seriösa försök
På Bengts arbetsplats har man under årens lopp gjort seriösa försök att komma tillrätta med kylarbetsproblemet. Men det vill sig liksom inte fullt ut, menar han.
– Vi återvänder ständigt till ”ruta ett”. Och just nu är kraven hårdare än någonsin på att hålla temperaturen nere i lokalerna. Det blir bara tuffare och tuffare.
På Samfood i Malmö är Bengt Kolnby, huvudskyddsombudet, också oroad över vad som är på gång.
– Idag står vi och styckar här i lagstiftade 10-12 plusgrader. Men det ligger liksom i luften att man tänker försöka sänka temperaturen framöver.
Från arbetsledningshåll snackas det nämligen hela tiden om ett produktionsflöde där varorna skall hålla max 3-4 grader vid  leverans.
– Så någonstans anar man att arbetsgivarnas ”lösning” är att folk också ska stå och arbeta i den temperaturen. Men det är helt orimligt att göra det, konstaterar Benny som också menar att arbetslivet i sin helhet blir bara kyligare och kyligare.
– Pressen ute på många arbetsplatser är enorm idag. Det är inte att undra på att allt fler blir sjuka av att vistas på dom platserna.

Ingen protesterar
Jörgen Samuelsson, fackklubbsordförande på Arla Foods mejeri i Göteborg, konstaterar också att det har inte hänt så mycket på temperaturfronten under senare år.
– Det  har i varje fall inte blivit varmare i lokalerna. Tempen i kyllagret, där man jobbar, ligger och kryper runt 4-gradersstrecket. Men det är ingen som protesterar mot kyla längre. Frågan dog i samband med krisen, när det blev ont om jobb, i början på 90-talet. Och den är död fortfarande.